Actueel

Hoogleraar Erik Scherder opent Klassiek Geeft

  1. Klassiekchevron right
  2. Hoogleraar Erik Scherder opent Klassiek Geeft

NPO Radio 4 Klassiek Geeft werkt samen met het landelijke Instrumentendepot Leerorkest, dat als doel heeft zoveel mogelijk kinderen in Nederland de kans te geven een muziekinstrument te leren bespelen. Het instrumentendepot leent als nationale ‘instrument-o-theek’ muziekinstrumenten uit aan leerorkesten en vergelijkbare initiatieven voor kinderen in de basisschoolleeftijd in heel Nederland.

Actie
Op maandag 18 juni 2018 werd de actie officieel geopend door hoogleraar Erik Scherder tijdens de uitzending van De Klassieken. "Muziekmaken levert een unieke bijdrage aan de ontwikkeling van hersenen van jonge kinderen. Uw donatie betekent een onuitwisbare verrijking voor het muzikale leven van deze kinderen." zei Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie.

Uit onderzoek blijkt dat het bespelen van een muziekinstrument kinderen socialer en meer gefocust maakt. NPO Radio 4 vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk basisschoolkinderen in Nederland de kans krijgen om een instrument te bespelen. De zender roept twee weken lang zijn luisteraars op om geld te doneren voor het Instrumentendepot Leerorkest.

Nationale ‘instrument-o-theek’
Het Instrumentendepot Leerorkest leent als nationale ‘instrument-o-theek’ muziekinstrumenten uit aan leerorkesten en vergelijkbare initiatieven voor kinderen in heel Nederland. In eerdere acties heeft NPO Radio 4 hier ook geld voor ingezameld, maar er is nog steeds een tekort aan instrumenten en de onderhoudskosten zijn hoog. Het Instrumentendepot wil bovendien een bus aanschaffen om door heel Nederland instrumenten te kunnen repareren.

Doneren
Luisteraars van NPO Radio 4 kunnen Klassiek Geeft 2018 steunen door geld te doneren. In ruil daarvoor mogen zij bijvoorbeeld een muziekstuk aanvragen of een aankondiging op zender doen.

NPO Radio 4 heeft tijdens de actieperiode in verschillende programma’s aandacht voor muziekeducatie, waarbij natuurlijk ook kinderen zelf aan het woord komen. Musici vertellen over hun eerste muzieklessen en in de doordeweekse programmering zijn in elk programma de aangevraagde verzoeknummers te horen.

Slotevenement
De actie loopt tot en met vrijdag 29 juni. Op deze laatste dag is er in het CEC in Amsterdam Zuid-Oost van 16.00 tot 17.00 uur een groot evenement. Zo’n 300 kinderen maken muziek en NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp speelt tuba met een meisje uit het Leerorkest. De presentatie is in handen van Dieuwertje Blok. Ook wordt dan de opbrengst van de actie bekendgemaakt. NPO Radio 4 doet verslag in de uitzendingen van 4 de Middag en Podium.Tot en met 29 juni zet NPO Radio 4 staat NPO Radio 4 in het teken van Klassiek Geeft, een initiatief dat als doel heeft om de muzikale ontwikkeling van basisschoolkinderen te stimuleren.

Geef kinderen een muzikale ontwikkeling
Wil jij kinderen een betere muzikale ontwikkeling geven? Kom dan nu zelf in actie. Doe een donatie of vraag een muziekstuk aan.

Doneer hier voor Klassiek Geeft


Ster advertentie
Ster advertentie