Actueel

Blindentolk helpt blinden en slechtzienden tijdens opera

  1. Klassiekchevron right
  2. Blindentolk helpt blinden en slechtzienden tijdens opera

De Nederlandse Reisopera trekt, in samenwerking met het Orkest van het Oosten/Het Gelders Orkest en het koor Consensus Vocalis, door het land met de opera Bruid te Koop!. Blinden en slechtzienden kunnen ook van deze spannende en romantische opera genieten met behulp van een blindentolk.

De stichting Komt het Zien! wil voorstellingen toegankelijker maken voor mensen met een visuele beperking. Voordat de voorstelling begint mogen bezoekers voelen aan de kostuums en middels een inleiding worden de hoofdpersonen voorgesteld, zodat het publiek weet welke stem bij welke rol hoort. Tijdens de voorstelling krijgen toeschouwers een koptelefoon op. Een blindentolk omschrijft wat er gebeurt op het podium, op het moment dat er een stilte voorkomt tijdens de voorstelling.

Bruid te Koop!

Deze opera is net een sprookje, waarin ook de nodige spannening voorkomt. Marschenka is verliefd op de knappe Jenik. Hij is weinig vermogend, maar dat interesseert Marschenka niet. Het lijkt er echter op dat ze hem moet opgeven, omdat haar vader een contract heeft getekend met Misha. Daarin staat vastgelegd dat Marschenka moet trouwen met Vasek, de zoon van Misha. Als dat huwelijk niet plaatsvindt, dan moet de vader van Marschenka een grote schuld aflossen.

Het verhaal van deze opera is gebaseerd op Bedřich Smetana's opera De verkochte bruid.

Ster advertentie
Ster advertentie