Actueel

In de spotlight: Bernard Haitink

foto: Marc Wielaertfoto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. In de spotlight: Bernard Haitink

Op 4 maart 2019 vierde dirigent Bernard Haitink zijn 90ste verjaardag. Meer dan 60 jaar daarvan heeft hij op de bok gestaan. In deze verjaardagsweek stond Haitink in de spotlight op NPO Radio 4.

Hoe het begon

Het is 1954 als de nog piepjonge Bernard Haitink voor het eerst het Radio Filharmonisch Orkest dirigeert bij een openbaar concert. Zeven jaar later wordt hij benoemd tot chef-dirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Na een lastige start groeit Haitink uit tot topchef. Internationale tournees met het KCO zetten Nederland, het orkest en hemzelf internationaal op de kaart. Na 34 jaar in Nederland vertrekt hij in 1988 als chef naar verschillende orkesten in het buitenland.

Zijn liefde voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest blijft groot. In 2014 viert hij zijn 60-jarig jubileum bij het eerste, en in 2016 volgt een feestelijk concert bij het laatste.

Repertoire

Haitink behaalt wereldfaam door zijn opnames van alle Mahlersymfonieën, maar zijn repertoire is veel breder. Hij staat bekend om zijn interpretaties van de grote Duitse componisten (als Brahms, Beethoven, Bruckner), en de Franse impressionisten Ravel en Debussy. Hij heeft meer dan 15 Edisons, waaronder de Edison Oeuvreprijs in 2016, en meerdere Grammy’s op zijn naam staan.

Op zaterdag 15 juni dirigeerde Bernard Haitink het Radio Filharmonisch Orkest in de NTR ZaterdagMatinee, met op het programma Anton Bruckners Vierde symfonie en orkestliederen van Richard Strauss.

Ster advertentie
Ster advertentie