Actueel
NTR

Violist Liana Isakadze (77) overleden

foto: Ben Hansen / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Violist Liana Isakadze (77) overleden

De Georgische violiste Liana Isakadze is op 77-jarige leeftijd overleden. Isakadze werd geboren in 1946 in Tbilisi, waar zij ook haar eerste vioollessen krijgt.

Als Isakadze 10 jaar oud is, doet ze mee met een muziekconcours in Moskou waar David Oistrach in de jury zit. Eigenlijk is het een concours voor violisten van 17 jaar en ouder, maar het kleine meisje maakt grote indruk. Ze wordt meteen als wonderkind bestempeld en David Oistrach ontfermt zich over het kind. “Hij was als een vader voor mij,” zegt ze later in een interview.

Liana Isakadze was jarenlang concertmeester van het Kamerorkest van Georgië en in 1981 gaat ze het orkest leiden als dirigent. Dat doet zij tot 2005. Ze woont dan al in Duitsland. Ze richt de David Oistrach Academy op en een aantal festivals, waaronder het Liana Isakadze Festival in Wenen en Liechtenstein.

Podium sprak met de Georgische violist Natalia Gabunia. Zij heeft bij Liana Isakadze gestudeerd. Gabunia vertelt dat het spel van Isakadze moeilijk in woorden te vangen is. “Isakadze bezat de zeldzame combinatie van een enorm temperament en vuur met een soort kwetsbaarheid en poëzie. Een totale beheersing van haar instrument.” En ook op persoonlijk vlak was Liana Isakadze een bijzondere vrouw. Zij zorgde ervoor dat Gabunia de kans kreeg naar Europa te gaan en bij haar te studeren in Duitsland. Isakadze betaalde het studiegeld voor Gabunia uit eigen zak. “Na de val van het IJzeren Gordijn maakte zij letterlijk de deuren van Europa voor mij open. Ze was niet alleen als violist bijzonder, maar ook als mens. Onvergetelijk.”

Het temperamentvolle spel van Liana Isakadze is goed te zien en horen in onderstaande registratie van de Finale uit de Zomer uit de Vier jaargetijden van Antonio Vivaldi.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie