Actueel

Graindelavoix laat Dufay dansen

  1. Klassiekchevron right
  2. Graindelavoix laat Dufay dansen

Programma
Graindelavoix onder leiding van Björn Schmelzer met werken van Guillaume Dufay

29 augustus in de Janskerk

Beluister het concert

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

woensdag 29 augustus 2018

Omroep

AVROTROS

Componisten

Guillaume Dufay

Uitvoerenden

Björn Schmelzer (Dirigent), Graindelavoix

Tijdperken

Oude muziek

Locatie

Janskerk, Maastricht

Muziek die leven in marmer blaast
De uit de Bourgondische Nederlanden afkomstige componist Guillaume Dufay was werkzaam aan het pauselijke hof in Florence. De kathedraal van de stad, gebouwd door Brunelleschi, werd op 25 maart 1436 ingewijd. Dufay componeerde hiervoor zijn motet Nuper rosarum flores. De beeldhouwers Donatello en Della Robbia maakten de cantorie in de kathedraal. Een cantoria is een balkon in de kerk, een aan elke zijde van het koor, waarop de zangers staan. Vanaf deze balkons zongen Dufay en zijn collega’s hun motetten. De kerkgangers beneden in de kerk konden hun bovenlijven nog zien; daaronder konden ze de gedecoreerde scenes met bas-reliëfs bewonderen. Er zijn jonge zangers afgebeeld, maar vooral engeltjes, putti, zingend en dansend. Ze houden elkaars handen vast en zwieren rond. Dit zijn de visuele elementen die Dufay’s motetten begeleidden. Blies de muziek leven in het marmer? Of zijn de dansende engelen en kinderen een visualisatie van Dufay’s muziek? Het Vlaamse ensemble Graindelavoix laat de dans in zijn muziek horen.

Reportages
Artistiek leider Björn Schmelzer was dit jaar curator in residence van het Festival Oude Muziek. Naast dagelijkse discussies met kenners van de oude muziek als Rebecca Stewart en Frits van Oostrom waren er openbare repetities en een doorlopende tentoonstelling van de zogenoemde Warburg Atlas. Collega Thea Derks nam een kijkje in de Janskerk, plaats van handeling. Zij sprak er met deelnemers en bezoekers en uiteraard met Björn Schmelzer zelf.

{audiofile audio="61403" caption="Repo Thea Derks over Graindelavoix curator in residence 1-9-2018.mon.mp3" }

Banners, vlaggen, zuilen... Het Festival Oude Muziek was overal in Utrecht zichtbaar. Het festival maakt goede tijden door. Maar helemaal zonder zorgen is het niet: hoe interesseer je bijvoorbeeld jongeren om naar de concerten te komen? Daar heeft het festival iets op gevonden. Hans Smit deed verslag tijdens een openbare repetitie van Graindelavoix in de Janskerk.

{audiofile audio="61406" caption="20180829 PODIUM FOMU.mp3" }

Beluister de hele uitzending
Dit concert is uitgezonden in het Zomeravondconcert op 1 september.

Terug naar de overzichtspagina van Festival Oude Muziek Utrecht

Ster advertentie
Ster advertentie