Actueel

Programmering NPO FunX aangepast na doodsbedreigingen

  1. Klassiekchevron right
  2. Programmering NPO FunX aangepast na doodsbedreigingen

Onze collega's van radiostation NPO FunX hebben hun programmering aangepast na het ontvangen doodsbedreigingen. Wij, bij NPO Radio 4, vinden het onverteerbaar dat dit gebeurt. Juist nu we vieren dat we al 75 jaar in vrijheid leven in Nederland.

Lieve collega's van FunX. Wij steunen jullie. Keep up the good work.

FunX stopt met radioprogramma 'Ramadan Late Night' na doodsbedreigingen

Radiozender FunX stopt met het nachtprogramma Ramadan Late Night omdat meerdere medewerkers van de zender met de dood zijn bedreigd. In het radioprogramma werden verhalen over de ramadan gedeeld. Met name de presentator van het programma, dj Moradzo, werd bedreigd omdat hij tijdens de vastenmaand muziek draait.

Vorige week vertelde FunX-dj Moradzo, zoals zijn artiestennaam luidt, aangifte te hebben gedaan vanwege de bedreigingen. In een verklaring in zijn uitzending zei hij dat een aantal extremisten vindt dat hij zijn werk bij FunX met de dood moet bekopen. Hij getuigde over die bedreigingen in het Radio 1 Journaal. Ook Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten was te gast.

Luister het fragment uit het NPO Radio 1 Journaal

"Het gaat goed met mij naar omstandigheden, maar het doet pijn dat we met ons programma moeten stoppen. Het programma moest juist verbinden en mooie verhalen delen in de ramadanmaand, maar het moet leuk blijven en dat is het nu niet meer. Het gaat om een kleine groep mensen, maar hun stem is zo ontzettend luid en lelijk", aldus dj Moradzo.

Onacceptabel

Volgens de zender heeft het dit jaar onverwacht heftige reacties opgeroepen. "Diverse medewerkers van FunX en hun omgeving zijn met de dood bedreigd en aangezien hun veiligheid vooropstaat hebben we extra beveiliging in moeten huren", laat de zender weten. "Een voor ons onacceptabel gevolg van een initiatief dat bedoeld was om mensen samen te brengen."

Ook dj Moradzo heeft verschillende doodsbedreigingen ontvangen: "We hebben het hele weekend overlegd over het vervolg van het programma, maar we moeten de berichten ook serieus nemen. Het is zover gekomen dat ik persoonsbeveiliging nodig heb en dat ook mensen in mijn omgeving worden bedreigd. Dan moet je er helaas mee ophouden."

Vrijheid kunnen waarborgen

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, vindt deze situatie bijzonder ernstig:

"Je zou denken dat het qua vrijheid wel goed zit, maar dit is het meest ingrijpende voorbeeld van wat je niet wil horen in Nederland. We moeten vrijheid kunnen waarborgen."

Online bedreigingen kunnen erg dichtbij komen, maar zijn vaak moeilijker te traceren. Toch kan dat geen excuus zijn, volgens Bruning: "We moeten heel veel werk verrichten om deze mensen te kunnen vinden, want er moet echt een signaal komen dat dit niet kan in Nederland. Politie en Justitie moeten hier topprioriteit aan geven. Op www.persveilig.nl kunnen dit soort bedreigingen ook gemeld worden."

NPO FunX gaat ramadan niet uit de weg

Dat het radiostation stopt met het programma betekent niet dat ze geen aandacht meer zullen besteden aan de ramadan. "De ramadan is een dagelijkse realiteit in het leven van een deel van ons publiek en dus zullen wij dit onderwerp niet uit de weg gaan. Ons doel is nu meer dan ooit om mensen in deze tijd samen te brengen met inspirerende verhalen, tips en recepten."

Lees hieronder het statement van de zender:

Statement NPO FunX 'Ramadan Late Night'

Vorig jaar lanceerde NPO FunX 'Ramadan Late Night'. Onder deze naam brachten onze collega's verhalen waarin de beleving van de ramadan centraal stond in de vorm van een radioprogramma, maar ook online, op social media en in de vorm van een podcast. Op basis van de vele positieve reacties van zowel publiek als gasten die hun verhaal deden, heeft NPO FunX ervoor gekozen dit concept dit jaar te herhalen.

Dit heeft onverwacht heftige reacties op social media opgeroepen. Muziek en ramadan gaan volgens sommigen niet samen en daarom zou het programma van naam moeten veranderen. Diverse medewerkers van FunX en hun omgeving zijn met de dood bedreigd en aangezien hun veiligheid vooropstaat heeft extra beveiliging in moeten huren. Een onacceptabel gevolg van een initiatief dat bedoeld was om mensen samen te brengen.

Er zijn gelukkig ook mensen geweest die wel op een respectvolle manier hebben aangegeven waarom zij de naam 'Ramadan Late Night' ongepast vinden. Die feedback neemt NPO FunX serieus. FunX staat altijd open voor kritiek en alle content die door hen gemaakt wordt, maken zij samen met hun doelgroep. Het gesprek met het publiek voeren over maatschappelijke onderwerpen betekent dat je ook bereid moet zijn naar elkaar te luisteren. Dat is de kracht van FunX.

Daarom heeft NPO FunX de show 'Ramadan Late Night' besloten te schrappen. Tegelijkertijd geldt dat de ramadan nu een dagelijkse realiteit is in het leven van een deel van ons publiek en dus zullen zij dit onderwerp niet uit de weg gaan. Hun doel is nu meer dan ooit om mensen in deze tijd samen te brengen met inspirerende verhalen, tips, recepten etc. Dit doet FunX vanaf vandaag door dit onderwerp een plaats te geven in de hele programmering, waarmee de zender de impact van de boodschap juist denkt te vergroten.

Bronnen: NPOFunX.nl & NPORadio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie