Actueel

Violist Herman Krebbers (94) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Violist Herman Krebbers (94) overleden

Herman Krebbers is woensdag 2 mei op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de belangrijkste violisten en vioolpedagogen die Nederland gekend heeft.

Concertgebouworkest
Krebbers studeerde bij Oskar Back aan het conservatorium van Amsterdam. In 1943 maakte hij zijn solodebuut in het Vioolconcert van Brahms met het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Krebbers lid van de Nederlandsche Kultuurkamer waardoor hij na de oorlog een speelverbod voor twee jaar kreeg.

Samen met zijn vriend en collega Theo Olof was hij concertmeester van het Residentie Orkest en later het Concertgebouworkest. Daarnaast had hij een internationale solocarrière en vormde hij samen met cellist Jean Decroos en diens vrouw Danièle Dechenne (piano) lange tijd het Guarneri Trio.

Leerlingen
Onder zijn leerlingen bevinden zich bekende violisten als Vera Beths, Emmy Verhey, Liza Ferschtman, Peter Brunt en André Rieu.

Krebbers heeft zich altijd ingezet voor jonge (amateur-)musici door als jurylid op te treden bij diverse grote en kleine concoursen. Tevens richt hij een eigen amateur-concours op voor viool en cello.

Luister terug
Beluister hieronder de archiefopname van Herman Krebbers en Theo Olof en het Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink.

Luister hier naar Herman Krebbers en pianist Pierra Palla. De archiefopname van Beethoven door Herman Krebbers en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Paul van Kempen vind je hier.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 08 oktober 1976

Omroep

NOS

Componisten

Gustav Mahler, Henk Badings

Uitvoerenden

Herman Krebbers (viool), Theo Olof (viool), Bernard Haitink (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Locatie

Concertgebouw, AmsterdamOmslagfoto: ANP Kippa
Ster advertentie
Ster advertentie