Actueel

75 jaar Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor

foto: Radio Filharmonisch Orkestfoto: Radio Filharmonisch Orkest
  1. Klassiekchevron right
  2. 75 jaar Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor

In 2020 bestaan het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor 75 jaar. De omroepensembles vieren hun jubileum in aangepaste vorm, maar wel zo feestelijk mogelijk

Jubileumweek op NPO Radio 4

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor werden kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht en vieren dit jaar hun 75-jarig bestaan. Vanaf maandag 7 september staan we een week lang uitgebreid stil bij het jubileum. Tijdens de jubileumweek op NPO Radio 4 zijn koor en orkest te horen in diverse programma's en online. Luister naar de mooiste opnames uit het omroeparchief, gesprekken met musici in de studio en naar de concerten rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg en Het Concertgebouw.

Jubileumconcerten

Op vrijdag 11 september openen het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. hun chef-dirigenten Karina Canellakis en Benjamin Goodson het nieuwe seizoen van het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg. Er klinkt nieuwe muziek van Jan-Peter de Graaff naast de Derde symfonie van Sibelius en BrahmsSchicksalslied.

Dit concert wordt rechtstreeks uitgezonden en is ook te bekijken via een webcast.

Bekijk de webcast

Het feest met Brahms, Sibelius & De Graaff wordt nogmaals uitgevoerd op zondag 13 september in Het Zondagochtend Concert in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Naast de omroepensembles kent het seizoen 20-21 nóg een jubilaris: de NTR ZaterdagMatinee beleeft dit jaar haar zestigste seizoen. Het jubileum van Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor wordt in de Matinee gevierd tijdens het concert op 31 oktober. Pracht en praal van de omroepensembles komen tot glans in een kleurrijk programma. Onder leiding van Karina Canellakis klinkt een wereldpremière van Peter-Jan Wagemans, naast muziek van Beethoven en Ravels Tzigane, met sterviolist Sergey Khachatyran.

Beluister concerten uit het archief

Special: 75 jaar Muziekensembles van de Omroep

Op zaterdag 12 september presenteert Hans van den Boom een speciale AVROTROS-uitzending 75 jaar Muziekensembles van de Omroep.

In deze uitzending klinken gevarieerde opnamen van de diverse orkesten uit de afgelopen jaren. In 1945 - kort na de oorlog - werden de Muziekensembles van de Omroep in Hilversum in het leven geroepen. Veel van die orkesten bestaan inmiddels niet meer. De hele middag van 14:00u tot 17:30u hoor je de mooiste concertopnames van het Omroeporkest, het Radio Kamerokest, het Radio Symfonie Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en natuurlijk het Radio Filharmonisch Orkesten het Groot Omroepkoor.

Podium Witteman

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor zijn op zondag 13 september te gast in Podium Witteman. In de live-uitzending is er aandacht voor het jubileum en een ensemble uit koor en orkest speelt o.l.v. Karina Canellakis de wereldpremière van Dai Fujikura’s Midday silence.

Ster advertentie
Ster advertentie