Album van de Week

Sopraan Ruby Hughes en pianist Huw Watkins - Echo

foto: Bis recordsfoto: Bis records
  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Ruby Hughes en pianist Huw Watkins - Echo

Op de cd Echo brengen sopraan Ruby Hughes en pianist Huw Watkins een meesterlijk samengesteld recital van liederen rond de thema's melancholie, vergankelijkheid en herinnering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: Bis records

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz

J. S. Bach, Huw Watkins, Henry Purcell, Deborah Pritchard e.a.
Ruby Hughes, sopraan en Huw Watkins (pianist)
CD: Echo
BIS Records BIS2568

Centraal in het programma van de cd Echo staat de gelijknamige liedcyclus van Huw Watkins. Hij schreef het voor sopraan Ruby Hughes en in 2017 ging Echo in première in Carnegie Hall. De teksten van vijf verschillende dichters gaan over vergankelijkheid en herinnering, en in het slotlied klinkt een verdoofde kreet van onvoorstelbaar verlies.

Daarbij voegt het stuk Echo op de cd een onverwachte diepte toe aan zowel de stukken die ervoor als erna klinken.

Quote

Wat een prachtig ingetogen cd is dit. De muziek is treurig maar stemt niet zwaarmoedig. Echt top.

Karien Guinee, muzieksamensteller NPO Radio 4

Een ander aspect van het album Echo is het idee hoe componisten elkaar door de eeuwen liefdevol aanspreken en laten doorklinken. Dat is vaak onbewust en subtiel gedaan. De solo-klavierwerken van Johann Sebastian Bach geven een gevoel van tijdloosheid, of beter gezegd, ze inspireren tot iets wat de tijd overstijgt. Een vergelijkbare affiniteit lijkt aanwezig te zijn in de volksliedarrangementen van Benjamin Britten en zijn arrangementen van Bachs Geistliche Lieder. Net zoals Thomas Adès en Micale Tippett hun licht lieten schijnen over het werk van Henry Purcell. Nog weer een andere echo weerklinkt in Brittens versie van de Welshe volksmuziek Dafydd y Garreg Wen (David of the White Rock).

Ster advertentie
Ster advertentie