Album van de Week

Wilms: The Piano Concertos, Vol. 1

foto: Bis recordsfoto: Bis records
  1. Klassiekchevron right
  2. Wilms: The Piano Concertos, Vol. 1

Pianist Ronald Brautigam buigt zich samen met de (Amerikaanse) dirigent Alexander Willens en de Kölner Akademie over drie van de zeven bewaard gebleven pianoconcerten van Johann Wilhelm Wilms.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: Bis records

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz


Johann Wilhelm Wilms
Ronald Brautigam, piano en de Kölner Akademie o.l.v. Alexander Willens
Wilms: The Piano Concertos, Vol. 1
Bis Records

Johann Wilhelm Wilms werd in 1772 geboren in de buurt van Keulen. Hij was daarmee een generatiegenoot van Ludwig van Beethoven. En net als Beethoven was hij een muzikale kracht om rekening mee te houden. In Amsterdam, waar hij vanaf zijn negentiende woonde, werd zijn muziek in een bepaalde periode zelfs vaker uitgevoerd dan die van Beethoven, en zijn orkestwerken werden gespeeld in muzikale plaatsen als Leipzig. Naast kamermuziek en solosonates componeerde Wilms verschillende symfonieën en soloconcerten (voor fluit, hobo, klarinet, fagot en cello) en pianoconcerten voor eigen gebruik. Hij trad ook regelmatig op als solist in concerten van andere componisten.

Maar al tijdens zijn leven begon Wilms zich terug te trekken uit de publieke belangstelling. Hij kreeg tegenslagen in zijn privéleven te verduren en hij raakte gedesillusioneerd door de oppervlakkige smaak van het Amsterdamse publiek. Toen hij in 1847 overleed werd hij bijna uitsluitend herinnerd als de componist van het toenmalige volkslied.

Op tijd voor de 250ste verjaardag van Wilms’ geboorte, heeft Ronald Brautigam de vijf bestaande pianoconcerten van ‘de Nederlandse Beethoven’ bewerkt en presenteert hij er hier drie. Net als op een aantal eerdere, veelgeprezen releases, wordt hij begeleid door de Kölner Akademie en Michael Alexander Willens.

Bron: Bis records

Ster advertentie
Ster advertentie