Album van de Week

Kristian Bezuidenhout - Mozart: Piano Concertos

foto: Marco Borggrevefoto: Harmonia Mundi
  1. Klassiekchevron right
  2. Kristian Bezuidenhout - Mozart: Piano Concertos

Pianist en Mozart-specialist Kristian Bezuidenhout speelt twee pianoconcerten van Wolfgang Amadeus Mozart, alle twee geschreven voor een vrouw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: Harmonia Mundi

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz


Wolfgang Amadeus Mozart
Kristian Bezuidenhout, fortepiano; Freiburger Barockorchester
CD: Kristian Bezuidenhout - Mozart: Piano Concertos
Harmonia Mundi HMM902332

De oorsprong van de twee piancoconcerten op dit nieuwe album van Kristian Bezuidenhout is voor beide terug te voeren op een vrouw. Het zogenaamde Jeunehomme-pianoconcert (nr.9, K.271) zit vol onverwachte muzikale durf. Maar de bijnaam is geen verwijzing naar een jonge man, maar naar de opdrachtgever van het werk: de pianovirtuoos Louise Victoire Jenamy, dochter van Mozarts oude vriend, de danseres Noverre.

Het Pianoconcert nr.18 K.456 is gegoten in een meer traditionele vorm maar o zo verleidelijk en gedetailleerd. Dit werk is waarschijnlijk gecomponeerd voor Maria Theresia von Paradis, een blinde pianist die in heel Europa bekend was.

Twee piancoconcerten met een duidelijk verschillend karakter, maar op de een of andere manier treffend complementair.

Bron: Harmonia Mundi

Kristian Bezuidenhout

De carrière van de Australische en Zuid-Afrikaanse pianist Kristian Bezuidenhout kreeg een kick-start toen hij in 2001 de Eerste Prijs won op het Internationaal Pianoforteconcours in Brugge. Tijdens zijn opleiding was hij erachter gekomen dat de fortepiano fantastisch geschikt was voor muziek van Mozart, zijn favoriete componist op dat moment.

Sinds die prijs reist hij de wereld over en speelt hij samen met bekende orkesten als Collegium Vocale Gent en het Orkest van de Achttiende Eeuw. Ook heeft hij samengewerkt met musici als dirigent Frans Brüggen, cellist Pieter Wispelwey en violist Daniel Hope.

Het specialisme van Bezuidenhout

Bezuidenhout is gespecialiseerd in de pianoconcerten van Mozart en Beethoven en beperkt zijn repertoire bewust tot de Barok, klassieke periode en Romantiek - daar voelt hij zich het meest in thuis. Op deze cd met het Freiburger Barockochester speelt hij op een pianoforte (een vroege piano uit de achttiende eeuw).

Bron: AVROTROS Klassiek

Ster advertentie
Ster advertentie