Alles over Bach

Bach op NPO 2 extra

foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Bach op NPO 2 extra

Niet alleen op NPO Radio 4 staan we uitgebreid stil bij de Bachweek, maar ook op televisie! Genieten van maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni 2021 van mooie programma's.

Maandag 31 mei

17:40 uur

VPRO Vrije Geluiden Sessies: Lucia Swarts speelt de Tweede cellosuite van Bach.

Topstukken: de Cellosuites van Bach

18:00 uur

De herontdekking van de Matthäus-Passion (NTR). Een documentaire van Sarah Blum, waarin de cd-opnames van dit grote werk van Bach door dirigent René Jacobs gevolgd worden.

Topstukken: de Matthäus-Passion

Dinsdag 1 juni

17:45 uur

De Stille Passie - Het Nederlands Kamerkoor (NTR). Zangers van het koor voeren aria's uit de Matthäus-Passion uit en gaan in gesprek met verschillende gasten. In deze aflevering Aus Liebe met Mónica Monteiro (sopraan) en Ineke Verbeek (verpleegkundige) opgenomen in TivoliVredenburg, Utrecht.

18:00 uur

Tijl in het voetspoor van Bach (AVROTROS). Presentator Tijl Beckand treedt in de voetsporen van Bach. Hij start in Arnstadt en bezoekt de plek waar Bach destijds woonde en zoekt hoe Bach was als persoon. Na Arnstadt vertrekt hij richting Gotha.

18:40 uur

Bach: De Brandenburger Concerten (AVROTROS). In aansluiting op Tijl in het voetspoor van Bach een bijzonder concert van de beroemde componist: De Brandenburger Concerten, Hofkapelle München o.l.v. Rüdiger Lotter. Opname van 27 maart 2016 in het Concertgebouw te Amsterdam.

Woensdag 2 juni

17:45 uur

De Stille Passie - Het Nederlands Kamerkoor (NTR). In deze uitzending de aria Komm, süßes Kreuz met Jasper Schweppe (bas) en Maartje van Dijk (student) opgenomen in de Pieterskerk te Utrecht.

18:05 uur

Tijl in het voetspoor van Bach (AVROTROS). Tijl komt aan in Mülhausen, de stad waar Bach sinds 1707 organist was in de St. Blasii-kerk. Tijl loopt het zwaarste deel van de route, namelijk de bergtop de Brocken in het Harz gebergte.

18:45 uur

Bach: La Divina Armonia (AVROTROS). Een bijzonder concert van de beroemde componist. Je ziet La Divina Armonia o.l.v. Lorenzo Ghielmi (orgel). Opname van 25 augustus 2017 in TivoliVredenburg.

Donderdag 3 juni

17:45 uur

De Stille Passie - Het Nederlands Kamerkoor (NTR). In deze uitzending aandacht voor Geduld! met Alberto ter Doest (tenor) en Thijs Sicking (horecamanager Hemel & Aarde), opgenomen in restaurant Hemel & Aarde te Utrecht.

18:00 uur

Tijl in het voetspoor van Bach (AVROTROS). Tijl loopt verder naar Lüneburg en Mölln. Ook maakt hij een uitstapje naar Leipzig. Hij bezoekt de Thomaskirche: de plek waar Bach is begraven.

18:45 uur

Bach: Actus Tragicus (AVROTROS). Een bijzonder concert van de beroemde componist: Musica Amphion en Gesualdo Consort Amsterdam (Bach in Context).

Vrijdag 4 juni

17:45 uur

De Stille Passie - Het Nederlands Kamerkoor (NTR) Vandaag staat Erbarme dich op de planning met Eline Welle (alt) en Michiel Josephus Jitta (trouwe concertbezoeker) opgenomen in de Pieterskerk te Leiden.

Lees ook: wat betekent de tekst van Erbarme dich?

18:00 uur

Tijl in het voetspoor van Bach (AVROTROS). Eindstation Lübeck komt in zicht, dé plek waar Bach zijn grote voorbeeld Buxtehude ontmoette in de Marienkirche.

18:40 uur

Bach: Cellosuites (AVROTROS). De Cellosuites van Bach, uitgevoerd door verschillende musici onder wie Lucia Swarts en Bruno Cocset.

Zondag 6 juni

20:40 uur

Rameau – Bach (NTR). Een concertregistratie van de NTR ZaterdagMatinee waarin het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen orkestsuites van Bach en Jean-Philippe Rameau speelt.

21:40 uur

Bach & Beton (VPRO). De klassiek pianist Ivo Janssen speelt graag voor een publiek maar wil dit per se op zijn manier doen. Hij besluit daarom zijn eigen concertzaal te bouwen in een voormalig munitieschip. Deze onderneming gaat niet zonder slag of stoot. Gaandeweg wordt namelijk duidelijk dat hij de ziekte van Dupuytren heeft, waardoor zonder behandeling zijn handen langzaam krom zullen trekken. Filmmaker Haukje Heuff volgt Janssen terwijl hij tegen alles in blijft strijden voor zijn muziek en het bouwen van zijn concertzaal.

22:30 uur

András Schiff - Lecture Concert Goldberg Variations (NTR). Pianist András Schiff neemt het publiek mee langs de Goldbergvariaties van Bach, in woord en klank.

Ster advertentie
Ster advertentie