Alles over Beethoven

Beethoven heeft lengte CD bepaald

foto: Pexelsfoto: NPO klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Beethoven heeft lengte CD bepaald

Heb je er ooit bij stilgestaan dat je precies 74 minuten kunt luisteren naar een CD? Dat is te danken aan de Negende symfonie van Ludwig van Beethoven.

Hoe de lengte van een CD werd bepaald

Begin negentiende eeuw componeerde Beethoven zijn Negende symfonie. Ondanks dat de CD pas in 1979 werd geïntroduceerd, is op basis van het werk van Beethoven bepaald hoe lang muziek te horen is op een CD. Philips en Sony werkten samen aan de ontwikkeling van de CD. Zij hadden de beroemde dirigent Herbert von Karajan benaderd om dit nieuwe medium te lanceren. Hij stelde de eis dat op een CD de gehele Negende symfonie van Beethoven te horen moest zijn. De langste versie is voorgedragen door de Duitse dirigent Wilhelm Furtwängler en duurt 74 minuten.

Er bestaat overigens een andere versie van het verhaal. Zo zou de toenmalige president van Sony een dusdanig grote fan zijn van Beethoven, dat hij ervoor gezorgd heeft dat de Negende symfonie te beluisteren moest zijn op een CD.

De Negende symfonie als standaard voor de CD

Het duurde uiteindelijk tot 1997 voordat de complete symfonie op één CD te horen zou zijn. Philips heeft de eerste CD geïntroduceerd in een kleiner formaat dan de standaardmaat. Sinds de CD door Sony werd afgedrukt met de standaardlengte van twaalf centimeter kon de volledige Negende symfonie ten gehore worden gebracht.

Feit blijft dat één van de belangrijkste uitvindingen binnen de muziekindustrie samenhangt met één van de grootste meesterwerken van Beethoven.

Ster advertentie
Ster advertentie