Avondconcert
NTR

Thomas Beijer: pianist en nog veel meer

foto: Maarten Kools
  1. Klassiekchevron right
  2. Thomas Beijer: pianist en nog veel meer

Pianist Thomas Beijer maakte op 18 december 2022 zijn debuut met een solorecital in de Grote Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam. Zijn naam prijkte in 2021 op het programma van de roemruchte serie Meesterpianisten, maar door corona - en later het faillissement van de serie - ging zijn debuut niet door. Nu speelde hij zijn programma alsnog. Het Avondconcert was erbij voor een opname en zendt het concert op dinsdag 20 december 2022 uit.

Gevraagd door Mischa Spel voor een interview in NRC noemt Beijer zichzelf een pianist die graag componeert en, Tsjechov citerend, de literatuur als minnares aanhoudt. In de eerste plaats ziet hij zichzelf als pianist, maar hij componeert ook en hij debuteerde een paar jaar geleden als schrijver met Geen jalapeños. Hij werkt momenteel aan een volgende roman.

Quote

Pianist, schrijver, componist. De volgorde verandert soms. Tekenen is om de een of andere reden ook nodig.

Twitterbiografie van Thomas Beijer

Artistiek leider en animator

Anno 2022 kun je het beeld van Beijer uitbreiden met in ieder geval twee aanvullende omschrijvingen: animator en artistiek leider van de Young Pianist Foundation. Op Facebook verschijnen sinds een paar jaar met enige regelmaat wonderlijke animatievideo's waarin brutale aardappels met armpjes, beentjes en norse gezichten zich onaangepast door hun universum bewegen en zich steeds vaker ook geëngageerd opstellen (zie hieronder). In lockdown tijd bleken de aardappels zelfs de complete Sacre du printemps te kunnen dansen - het kostte Beijer duizenden tekeningen, maar het resultaat blijft in verband met rechten op de muziek van Stravinsky voorlopig ongepubliceerd op een plank liggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als artistiek leider van de Young Pianist Foundation beleeft Beijer in februari 2022 de eerste editie onder zijn leiding. Meteen drukte Beijer daar zijn stempel door ook kamermuziek onderdeel te maken van de competitie. In de halve finale gaan de deelnemers aan de slag met werk van Brahms.

Nederlandse Muziekprijs

Terwijl de kandidaten van het YPF-councours zich richtten op de halve finale en finale, kreeg Beijer in dezelfde week de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt tijdens een concert met het Noord Nederlands Orkest. In het juryrapport stond de commissie stil bij de vele talenten van Beijer. "Met zijn pianistische kwaliteiten als kern, waait Thomas Beijer met alle gemak uit naar verschillende uitingsvormen. Beijer is actief als componist, arrangeur, improvisator, presentator, tekenaar, animatiefilmer, schrijver, artistiek leider, maar toch vooral als kamermusicus en als solist. Hiermee ziet de commissie Thomas Beijer als een ‘uomo universale’ van vandaag, op de wijze waarop Leon Battista Alberti dat in de vijftiende eeuw omschreef."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beijer studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Hij studeerde af met de hoogste onderscheiding. Hij vervolgde zijn studie bij Jorge Luis Prats. Naast zijn pianostudie volgde Beijer ook compositielessen bij Elmer Schönberger en Malcolm Singer. In 2007 won hij het YPF Pianoconcours en sindsdien gaf hij recitals over de hele wereld en werkte hij als solist samen met dirigenten als Neeme Järvi, Gustavo Gimeno en Ed Spanjaard. Zijn repertoire rijkt van de 17e eeuw tot aan muziek van nu. Hij speelt veel kamermuziek met onder meer celliste Quirine Viersen, violiste Simone Lamsma en zangeressen Judith van Wanroij, Barbara Kozelj en Laetitia Gerards.

Ster advertentie
Ster advertentie