AVROTROS Vrijdagconcert
AVROTROS

Noa & Friends speelt Hexagram of the Heavens (wereldpremière)

foto: AVROTROS - Juri Hienschfoto: AVROTROS - Juri Hiensch
  1. Klassiekchevron right
  2. Noa & Friends speelt Hexagram of the Heavens (wereldpremière)

Vrijdag 28 mei speelt Noa Wildschut met haar sextet in het AVROTROS Vrijdagconcert. Het sextet bestaat uit Noa Wildschut en Charlotte Spruit op viool, Take Konoe en Dana Zemtsov op altviool en Anton Spronk en Alexander Warenberg op cello. Het is het tweede concert van Noa als artist in residence van het AVROTROS Vrijdagconcert Seizoen 2020-2021. Op het programma staat onder andere een nieuw werk van JacobTV (Jacob ter Veldhuis) ‘Hexagram of the Heavens’, over samensmelting en harmonie.

Noa Wildschut (2001) heeft componist JacobTV (1951), van wie zij een grote fan is, opdracht gegeven speciaal voor hen een stuk te schrijven. Dat werd de compositie Hexagram of the Heavens, die aanstaande vrijdag in TivoliVredenburg haar wereldpremière beleeft.

Noa Wildschut aan JacobTV over Hexagram of the Heavens:
"Enorm veel dank, wat ziet het er prachtig en bijzonder uit! Wat ontzettend mooi dat de twee trio’s met elkaar in gesprek zijn en één worden, zeker in deze tijd geeft dat een gevoel van verbinding. Wat een bijzondere klankkleuren, ik kan me zo goed voorstellen dat het met beelden erbij iets unieks gaat worden.

Ik ben ontzettend blij, enthousiast en vereerd dat je dit voor ons hebt geschreven. Wat een bijzonder en spannend project, ik verheug me er enorm op en we gaan er iets heel bijzonders van maken met z’n allen."

Het getal 6
Voor Hexagram of the Heavens voor het sextet putte Ter Veldhuis uit verschillende inspiratiebronnen. Steeds speelt daarbij het getal 6 een grote rol: allereerst is er de tekst van de song ‘Amelia’ van Joni Mitchell. Zij krijgt een soort visioen als zij door de woestijn rijdt:

“I was driving across the burning desert
When I spotted six jet planes
Leaving six white vapor trails across the bleak terrain
It was the Hexagram of the Heavens
It was the strings of my guitar”

Jacob ter Veldhuis

I Ching
The Hexagram of the Heavens
verwijst naar de 6 horizontale lijnen uit het allereerste hexagram van de I Ching, het Chinese Boek der Veranderingen. De lijnen stellen de boven- en benedenhemel voor, met daartussen het aardse bestaan. Het staat, volgens I Ching-vertaler Richard Wilhelm, voor de bewegende spirituele kracht en de voortsnellende tijd waardoor alles steeds verandert. In de Chinese mythologie wordt dit hexagram voorgesteld als een rijtuig dat getrokken wordt door 6 vliegende draken. Door de tijd verandert alles tot de essentie, wordt alles tot wat het moet zijn. Zo ontstaat er uiteindelijk harmonie, verankerd in eenheid en rust.

Dit eerste hexagram van de I Ching verwijst ook naar de dwangmatige neiging van de mens alles tot iets maakbaars te reduceren, in plaats van ermee in harmonie te leven.
Het stuk begint vanuit verstilling, waarin twee identieke trio’s met elkaar in dialoog gaan en met elkaar versnellen en uiteindelijk met elkaar versmelten. Tot slot klinkt in de coda een harmonieuze synthese waarin de boven-en benedenhemel van het hexagram bij elkaar komen.

Live webcast
Noortje van den Eijnde, die de visuals verzorgt bij de webcast en Facebook stream tijdens dit concert, heeft zich door het visioen van Joni Mitchell laten inspireren en de lijnen van het hexagram die zich voortbewegen door de tijd richting samensmelting en harmonie.

Naast Hexagram of the Heavens spelen Noa & Friends het prachtige trio van Dvorak voor 2 violen en altviool en Tchaikovsky’s sextet Souvenir de Florence.

Programma: Noa & Friends - 28 mei 2021

Noa & Friends
Noa Wildschut, viool
Charlotte Spruit, viool
Take Konoe, altviool
Dana Zemtsov, altviool
Alex Warenberg, cello
Anton Spronk, cello

Dvorak - Terzetto in C gr.t. op.74 (voor 2 violen, altviool)
JacobTV - Hexagram of the Heavens voor strijksextet (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert)
Tsjaikovsky - Souvenir de Florence in d kl.t. op.70

Regie: Jan Pieter Koch
Visuals: Noortje van den Eijnde

Vrijdag 28 mei, vanaf 20.15 uur, in het AVROTROS Vrijdagconcert.
Rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg op NPO Radio 4. Ook te volgen via de webcast www.nporadio4.nl en via de livestream op Facebook.
Presentatie: Leonard Evers

Ster advertentie
Ster advertentie