Beluister Bach

Bachstage: 5 nieuwe opnames van Johann Sebastian Bach

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Bachstage: 5 nieuwe opnames van Johann Sebastian Bach

Hoe het klinkt als musici hun favoriete Bach spelen? Afwisselend en indrukwekkend! AVROTROS maakte nieuwe opnames in de gigantische Werkspoorkathedraal in Utrecht met Ella van Poucke [cello], Nathalia Milstein [piano], Mieneke van der Velden [gamba] en Emmanuel Frankenberg [klavecimbel] van de De Nederlandse Bachvereniging, Lisa Jacobs [viool] & Raaf Hekkema [Buescher alt saxofoon]. Het resultaat is een mooie, pure beeldregistratie & een audio-opname opgenomen in één take!

In de Bachweek op NPO Radio 4 komen vijf nieuwe video's online (van 28 mei t/m 3 juni 2021). De onbewerkte pure opname is 's ochtends voor het eerst te horen in De Klassieken op NPO Radio 4 om 10.10 uur. De bijbehorende video gaat diezelfde dag om 18.00 uur in première & zal o.a. hier te zien zijn.

Ella van Poucke

Cellist Ella van Poucke zal voor ons de Sarabande uit de derde cellosuite van Johann Sebastian Bach spelen. "De Bach cellosuites zijn misschien wel de belangrijkste werken uit het cellorepertoire. Stukken die elke cellist in zijn repertoire móet hebben. En daardoor is het ook moeilijk om een favoriet deel te kiezen. Maar Sarabandes hebben toch altijd iets heel bijzonders..," aldus Ella van Poucke.

Video niet beschikbaar

Johann Sebastian Bach - Suite voor cello nr.3, BWV.1009 in C gr.t. - deel IV, "Sarabande"

Nathalia Milstein

Pianist Nathalia Milstein speelt de Toccata in Fis klein van Johann Sebastian Bach op een Fazioli Vleugel.

Video niet beschikbaar

Johann Sebastian Bach - Toccata voor klavecimbel BWV.910 in fis kl.t.

Nederlandse Bachvereniging

Mieneke van der Velden [gamba] & Emmanuel Frankenberg [klavecimbel] kozen samen voor het eerste deel "Adagio" uit de Eerste sonate voor gamba & klavecimbel van Johann Sebastian Bach.

Video niet beschikbaar

Johann Sebastian Bach - Sonate voor gamba en klavecimbel BWV.1027 in G gr.t. - deel I, "Adagio".

Lisa Jacobs

De Chaconne uit de tweede vioolpartita is de 'favoriete Bach' van violiste Lisa Jacobs: "Een werk, een monument mag ik eigenlijk wel zeggen, dat voor mij eigenlijk het evenbeeld is van het leven. Echt álles zit erin qua emoties. Denk aan wanhoop, pijn, verlangen, maar ook berusting, liefde en tijdloosheid. Het is echt een stuk waarin ik mij volledig kan verliezen en ik hoop u ook een beetje met mij."

Video niet beschikbaar

Johann Sebastian Bach - Partita voor viool nr.2, BWV.1004 in d kl.t. - deel V, "Chaconne"

Raaf Hekkema

Voor de opnames van zijn favoriete Bachwerk koos Raaf Hekkema een speciale saxofoon: "Ik speel op een heel bijzondere alt saxofoon uit 1927. Een rechte altsaxofoon. Ik doe dit, omdat ik 'm heel bijzonder vind klinken en goed vind passen bij Johann Sebastian Bachs muziek. Ik speel de prelude uit de vierde cellosuite omdat Bach daarin verschillende texturen inzet om een grote dramatiek te bereiken en dat zet 'm eigenlijk een beetje apart van alle andere cellosuite-delen."

Video niet beschikbaar

Johann Sebastian Bach - Suite voor cello nr.4, BWV.1010 in Es gr.t. - deel I, "Prelude"

Bronartikel: Bachstage

Ster advertentie
Ster advertentie