Beluister Edo de Waart

Edo de Waart dirigeert Die Walküre

foto: ANP Herman Pieterse
  1. Klassiekchevron right
  2. Edo de Waart dirigeert Die Walküre

In 1988 dirigeerde Edo de Waart Richard Wagners Rheingold. De uitvoering was het begin van een volledige Ring des Nibelungen, die De Waart, verspreid over enkele Matinee-seizoenen zou dirigeren. Het zou de eerste complete Ring in Nederland sinds de oorlog worden. Götterdämmerung volgde in 1989. In februari 1991, het dertigste seizoen, was Die Walküre aan de beurt, twee weken later gevolgd door Siegfried. Het is nu misschien minder goed voorstelbaar, maar het was de eerste keer dat de volledige Ring werd uitgevoerd in Nederland.

Dirigent Edo de Waart staat voor het Radio Filharmonisch Orkest in 1989. Foto: ANP Herman Pieterse

Wagner ongewenst

“I can't listen to that much Wagner. I start getting the urge to conquer Poland”, aldus Woody Allen in Manhattan Murder Mystery (1993). Doordat het Derde Rijk het werk van Wagner had omhelsd, was het zeker in Nederland lange tijd ongewenst, en was een complete Ring eigenlijk ondenkbaar. Zo schreef Harry Mulisch in 1971, na een bezoek aan Bayreuth in het tijdschrift Avenue: “De Götterdämmerung is de bruiloftsmars van Adolf en Eva. Adolf Hitler is niet meer weg te slaan uit de vorstenloge. De Jungianen, die een collectief onbewuste hebben, vallen op Wagner aan als oostfrontstrijders op een ketel hete chocolademelk.” En over de bezoekers: “De gezichten van de heren ritselen van de littekens; links en rechts strompelen heren op krukken of worden voortgestuwd in karren omdat zij zich vertoond hebben in gebieden waar zij niets te maken hadden. Er was een rite gaande. De 1800 toeschouwers waren zo stil als bij een Dodenherdenking, met dit verschil dat hier de doders stil werden.”

Beluister het concert

Edo de Waart dirigeert Wagners Die Walküre

Opnamedatum

zaterdag 23 februari 1991

Omroep

VARA

Componisten

Richard Wagner

Uitvoerenden

König, Klaus (Siegmund ; tenor), Alessandra Marc (Sieglinde ; sopraan), Jan-Hendrik Rootering (Hunding ; bas), James Morris (Wotan ; bariton), Jeannine Altmeyer (Brünnhilde ; sopraan), Jard van Nes (Fricka ; mezzosopraan), Deborah Voight (Helmwige ; sopraan), Isokoiski, Soile (Gerhilde ; sopraan), Neves, Susan (Ortlinde ; sopraan), Taylor, Janice (Waltraute ; mezzosopraan), Finnie, Linda (Siegrune ; mezzosopraan), Howard, Yvonne (Rossweisse ; alt), Dijkstra, Hebe (Gringerde ; alt), Jänicke, Yvi (Schwertleite ; alt), Wagner, Richard (Tekstschrijver), Edo de Waart (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Radio Filharmonisch Orkest
Edo de Waart, dirigent

Klaus König, tenor (Siegmund)
Alessandra Marc, sopraan (Sieglinde)
Jan-Hendrik Rootering, bas (Hunding)
James Morris, bariton (Wotan)
Jeannine Altmeyer, sopraan (Brünnhilde)
Jard van Nes, mezzosopraan (Fricka)
Deborah Voigt, sopraan (Helmwige)
Solie Isokoski, sopraan (Gerhilde)
Susan Neves, sopraan (Ortlinde)
Janice Taylor, mezzosopraan (Waltraute)
Linda Finnie, mezzosopraan (Siegrune)
Yvonne Howard, alt (Rossweisse)
Hebe Dijkstra, alt (Grimgerde)
Ivy Jänicke, alt (Schwertleite)

Wagner - Die Walküre

Marathonloper

“De Wagner van Edo de Waart is recht-toe-recht-aan, zonder opgelegde effecten, met de doorstromende energie en de lange adem die de ware marathonloper kenmerken”, aldus Eddy Vetter over Das Rheingold in 1988 in het Parool. “Onder zo’n bedreven en inspirerende dirigent bloeit het Radio Filharmonisch Orkest op en toont het eens te meer één van de weinige ensembles te zijn, die dramatische sfeer en spanning in een uitvoering te brengen.” Bas van Putten, Vetters collega bij het Parool, was drie jaar later niet onverdeeld enthousiast over Die Walküre, maar: “de Walkürenritt, met acht schroeiende stemmen in een kakofonie van heidens welbehagen, zal zelden sensationeler hebben geklonken dan hier”, meende hij. Vetter, inmiddels verhuisd naar De Telegraaf, roemt de rollen van Alessandra Marc als Sieglinde en James Morris als Wotan, en kopt: “Bayreuth aan de Van Baerlestraat”.

Omslag: ANP Herman Pieterse

Bronartikel: 23 februari 1991: Edo de Waart dirigeert Die Walküre

Ster advertentie
Ster advertentie