Beluister ZaterdagMatinee-archief

6 oktober 2012: Matineedebuut voor Gavrylyuk en Vänskä

  1. Klassiekchevron right
  2. 6 oktober 2012: Matineedebuut voor Gavrylyuk en Vänskä

Het Derde pianoconcert uit 1917-1921 is het meest populaire van de vijf die Sergej Prokofjev componeerde. Ook in de Matinee werd het stuk meermalen gespeeld – door Garry Grafman (1963), Dimitri Aleksejev (1977), Natalia Trull (bij het Nederlandse debuut van Valery Gergiev, 1987), Alexander Toradze (1990) en Alex Slobodyanik (2002) – voordat Alexander Gavrylyuk op 6 oktober 2012 deze compositie onder handen nam.

Alexander Gavrylyuk over Prokofjev en de ZaterdagMatinee

Video niet beschikbaar

‘Verloren zoon’

Het Derde pianoconcert was al in de jaren twintig een vaste publiekstrekker in de Verenigde Staten en vooral Parijs. Prokofjevs oudere vriend Konstantin Bal’mont, net als de componist naar Frankrijk uitgeweken, wijdde enthousiast een sonnet aan dit werk, met in het laatste terzet: “Prokofjev – ontluiken van jeugd, van muziek! / En op de handtrom der Zon bonkt de onverschrokken Scyth.” Vanaf 1923 stond het stuk ook in communistisch Rusland regelmatig op het programma. Prokofjev nam het daarom mee in 1927, toen hij zelf voor het eerst weer ging kijken wat de communisten met zijn geliefde moederland hadden uitgespookt. Het publiek was wild-enthousiast, en de partijorganen roemden de ‘verloren zoon’.

Matineedebuten

Het werk is onstuimig, de orkestratie ruig, maar de in Oekraïne geboren Gavrylyuk en de Fin Osmo Vänskä – zij maakten beiden bij dit concert hun Matineedebuut – vonden elkaar in een opvallend helder spel. Het Matineepubliek juicht, roept en fluit na de laatste, met pauken gesteunde, noten. Gavrylyuk nam een virtuoze en toch ingetogen Chopin mee als toegift. Voor en na Prokofjev: muziek van Vänskä’s landgenoten Kalevi Aho en Jean Sibelius, werk waarmee de dirigent grote bekendheid verwierf.

Pianist Alexander Gavrylyuk. Foto: Marco Borggreve

Zowel Alexander Gavrylyuk als Osmo Vänskä zouden veelvuldig in de Matinee terugkeren. Een keer ook gezamenlijk: met Rachmaninovs Eerste pianoconcert, in 2019.

Beluister het concert

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 06 oktober 2012

Omroep

NTR

Componisten

Sergej Prokofjev, Frédéric Chopin, Jean Sibelius, Kalevi Aho

Uitvoerenden

Alexander Gavrylyuk (piano), Osmo Vänskä (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw, Romantisch, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Radio Filharmonisch Orkest
Alexander Gavrylyuk piano
Osmo Vänskä dirigent

Aho - Minea
Prokofjev - Derde pianoconcert
Chopin - Etude in cis op. 25/7 (toegift)
Sibelius - Vijfde symfonie

Ster advertentie
Ster advertentie