De Muziekfabriek
AVROTROS

Voor het eerst meer vrouwen dan mannen in New York Philharmonic

foto: ANP / Don Emmert
  1. Klassiekchevron right
  2. Voor het eerst meer vrouwen dan mannen in New York Philharmonic

Een van Amerika's meest gerenommeerde en oude orkesten beweegt mee met de tijd. Voor het eerst in zijn 180-jarige geschiedenis heeft de New York Philharmonic nu meer vrouwen dan mannen in de gelederen.

Het beroemdste orkest van New York telt inmiddels 45 vrouwen en 44 mannen.

De New York Times noemt het een "aardverschuiving" en merkt op dat in 1962, toen de het Lincoln Center werd gebouwd, de thuisbasis van de New York Philharmonic, er geen aparte kleedkamers voor vrouwen waren.

In 1922 werd de 26-jarige harpiste Stephanie Goldner als eerste vrouw bij de Philharmonic aangenomen. Tien jaar lang was ze de enige vrouw in het orkest.

Bekijk een fragment door de New York Philharmonic

William Grant Still: “Out of the Silence” (Excerpt)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

40 jaar (!) later volgde er een tweede vrouw, contrabassist Orin O’Brien. In de decennia daarna verschoof de man/vrouw verhouding langzaam maar zeker.

De gelijkheid in de gelederen van het orkest heeft lang op zich laten wachten. Desondanks heeft het orkest een grote rol heeft gespeeld in de verhalen van veel baanbrekende vrouwelijke musici. Violist Maud Powell bijvoorbeeld en componisten Amy Beach en Cécile Chaminade hebben hun doorbraak te danken aan de New York Philharmonic.

Ster advertentie
Ster advertentie