Op uitvaarten klinkt steeds vaker livemuziek: 'Ik krijg soms hele persoonlijke verzoeken'
- Klassiek
- Op uitvaarten klinkt steeds vaker livemuziek: 'Ik krijg soms hele persoonlijke verzoeken'
Op uitvaarten speelt muziek een grote rol. En steeds vaker kiezen mensen voor livemuziek, vertelt Lieven Cooiman. Hij is oprichter van Fermate live uitvaartmuziek en bemiddelt tussen musici en uitvaartorganisatoren. Cooiman vertelde er meer over bij De Ochtend.
Op uitvaarten klinkt steeds vaker livemuziek
Video niet beschikbaar
Out of the box
Mensen durven volgens Cooiman steeds meer out of the box te denken bij uitvaarten. Traditioneel gezien werd er bij de locatie voor de uitvaart meestal gekozen voor een kerk of de aula van een uitvaartondernemer, maar tegenwoordig worden er volgens Cooiman steeds vaker veel persoonlijkere locaties gekozen. Te denken valt aan iemands tuin of een favoriet restaurant. Het out of the box-denken geldt volgens hem ook voor verschillende onderdelen van een afscheid, waaronder muziek. "En dat juich ik toe. Eigenlijk kan alles met een uitvaart. Heel veel mensen denken dat dit op een bepaalde manier moet, maar je bent zelf helemaal vrij om dat vorm te geven."
Makelaar voor livemuziek
Je zou kunnen zeggen dat Cooiman een soort makelaar is voor musici die op uitvaarten spelen. Families of uitvaartondernemers benaderen hem op het moment dat ze een vorm van livemuziek willen bij het afscheid van een dierbare. "Dan ga ik bij ze langs. Net zoals een uitvaartondernemer die gaat praten over welke kist iemand zou willen. Ik doe dat dan voor de muziek." Samen gaat hij dan op zoek naar toepasselijke muziek. "Ik vind het fijn om bij de persoon langs te gaan om het zo persoonlijk mogelijk te maken. Dus om te kijken: wat voor schilderij hangt er aan de muur? Wat voor cd staat er in de kast? Om echt iets uit te zoeken dat past bij degene die overleden is", vertelt hij.
Lees ook
Dit is de Uitvaartmuziek Top 10
Maatwerk
Met maatwerk wordt een afscheid volgens Cooiman altijd persoonlijker en beter. Vaak wordt er gekozen voor klassieke muziek en daarmee dus ook voor klassieke musici. Maar Cooiman zegt het ook bijzonder te vinden als er voor iets minder voor de hand liggends wordt gekozen. "Zo was enige tijd geleden in een familie een relatief jonge vader overleden die altijd met zijn kinderen naar Gregory Porter luisterde. Zij wilden echt een band waarbij verschillende songs van Gregory gespeeld werden. En dat zijn soms best wel funky nummers." Voor het afscheid regelde Cooiman dus een hele band. "Ik ga dan op zoek naar bekende artiesten in Nederland, gewoon goede mensen, en zorg dat dat gedaan wordt."
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Klassiek Inside
De heren van de podcast Klassiek Inside viel eerder op dat er in de Klassieke Top 400 veel uitvaartmuziek zit. Waarom is dat? Ze spraken met Lieven Cooiman. Luister hieronder.
#5 - Onthullende special: Mike Boddé gidst je door de Klassieke Top 400 (S02) - Klassiek Inside
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
De Ochtend
De Kunstenbond tegen de staat: rechtszaak over schade zzp'ers coronacrisis
De Ochtend
Tentoonstelling Russische Rembrandt: 'Je ziet haar muzikaliteit in de schilderijen'
De Ochtend
'Zo chic is opera niet': Francis van Broekhuizen schrijft boek vol anekdotes
De Ochtend