De Ochtend
KRO-NCRV

Op deze plekken wordt de Watersnoodramp muzikaal herdacht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Op deze plekken wordt de Watersnoodramp muzikaal herdacht

Op 1 februari, 70 jaar geleden, stond Nederland onder water. De dijken braken en huizen liepen vol water. Door de Watersnoodramp kwamen 1836 mensen om het leven. De groep die op dit moment kan navertellen wat er op die dag gebeurde, wordt steeds kleiner. Daarom is het volgens regisseur Justin van Kampen des te belangrijker het verhaal door te blijven vertellen en stil te staan bij deze dag. Eén van die manieren is door middel van muziek. Op verschillende plekken wordt dit dan ook gedaan, zoals de performance Als de dijken breken. Van Kampen vertelde erover in De Ochtend.

Quote

Door middel van muziek maken wij weer voelbaar wat de impact is geweest.

Regisseur Justin van Kampen - theatergroep Het Belangenrijk

In de muzikale performance van Theatergroep het Belangenrijk is de relatie tussen mens en water vertaald. Er wordt in dit stuk gewerkt met muziek, tekst en ademhaling. Regisseur Justin van Kampen vertelt in De Ochtend waarom hij dit zo belangrijk vindt: “Door middel van muziek maken wij weer voelbaar wat de impact is geweest en kan zijn wanneer er zich weer zo’n watersnoodramp voordoet.”

Bij deze muzikale performance wordt er ook gebruikgemaakt van bijzondere filmbeelden, gemaakt door gebroeders Boomsma. Het zijn recentelijk opgedoken beelden die door het Streekmuseum in bezit zijn gekomen. De combinatie van beeld en muziek, maakt het volgens Van Kampen extra bijzonder.

In de voorstelling wordt onder andere gebruikgemaakt van een verslag van mensen die de ramp mee hebben gemaakt. Een van die mensen is meneer van den Oude. "Hij is afgelopen zaterdag komen kijken en hij was erg geraakt door hoe we zijn verhaal vertelden. Hij is 94 en hij zei: niemand kan straks meer vertellen hoe het was." Juist daarom vindt Van Kampen het zo belangrijk dat dit verhaal verteld wordt: "dat wij als jonge generatie voelbaar maken wat het deed met de mensen toen maar ook wat het betekent voor de dreiging van het water nu en voor de toekomst."

Nederland herdenkt de watersnoodramp van 1953

Daarnaast wordt ook op verschillende andere plekken de Watersnoodramp muzikaal herdacht.

Herdenkingscantate in Nieuwe-Tonge

De 90-jarige componist Arie J. Keijzer maakte als 20-jarige de watersnoodram in Nieuwe-Tonge mee. De impact van deze aangrijpende gebeurtenis heeft hij proberen te vertalen in een Herdenkingscantate.

De cantate werd op twee momenten uitgevoerd:

  • Op woensdag 1 februari om 20.00 uur in de Hervormde kerk te Oude-Tonge;
  • Op zaterdag 4 februari om 20.00 uur in de hervormde kerk te Stellendam.

Meer informatie

Herdenkingsconcert in Kruiningen

De eerste plek waar de dijken doorbraken tijdens de Watersnoodramp was Kruiningen. Op deze plek vond zaterdag 4 februari een herkendingsconcert plaats. Op het programma onder andere het Psalmenrequiem van Daan Manneke. Hij maakte de ramp zelf mee en zag een van zijn beste vrienden verdrinken. Deze persoonlijke ervaring verwerkte hij in het stuk.

Het concert vond plaats op zaterdag 4 februari in de Johanneskerk in Kruiningen.

Meer informatie

Herdenkingsconcert Schouwen-Duiveland

In Zierikzee vond op 1 februari een herdenkingsconcert plaats dat werd uitgevoerd door de Stichting MuziZee. Er werd muziek gespeeld in het teken van gedenken, troost en hoop. Op het programma stonden onder andere werken van Bach en Purcell.

Meer informatie

Luister ook naar de podcast Passaggio's Vier Jaargetijden. In seizoen 7 (2019) vertelt Lex Bohlmeijer je alles over 'Winter in Zeeland':

#1 - Winter in Zeeland: langs het watersnoodpad (S07) - De Vier Jaargetijden van Passaggio

Liedjes speciaal geschreven over de watersnoodramp in het watersnoodmuseum

Voor het NPO Radio 5 programma Volgspot schreven een aantal artiesten een lied over de watersnoodramp.

Op dinsdagavond 31 januari maakte Volgspot een uitzending vanuit het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Vier Zeeuwse artiesten schreven speciaal voor dit programma een nummer over hún Zeeland. Ze blikten terug, zongen over het heden, maar keken ook vooruit. Want als we een ramp als die van 1953 willen voorkomen, past maar één antwoord: we moeten alles doen wat in onze macht ligt om de opwarming van de aarde tegen te gaan en daarmee een stijging van de zeespiegel voorkomen.

De artiesten die te gast waren zijn: Maxim Ventulé en Laurens Joensen, Maurits Fondse & Britta Maria en Broeder Dieleman.

Luister hier naar een lied geschreven en uitgevoerd door Maurits Fondse & Britta Maria ⤵️

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgspot - live vanuit het watersnoodmuseum

Ster advertentie
Ster advertentie