De Ochtend
KRO-NCRV

Toonzetters - Muziek voor patiënten op de intensive care

foto: De Ochtend
  1. Klassiekchevron right
  2. Toonzetters - Muziek voor patiënten op de intensive care

We ontmoeten toonzetter Sytze Bakker van MuzIC in het Albert Schweitzerziekenhuis. Deze stichting bestaat uit professionele musici of mensen met een achtergrond in muziektherapie. Zij komen wekelijks op ic-afdelingen van verschillende ziekenhuizen en maken daar muziek. In overleg met de verpleging maken de musici zelfstandig de ronde langs IC-patiënten voor een muzikale ontmoeting.

Luister hier de radio reportage

Uit onderzoek is gebleken dat muziek bij de patiënt aan het bed, een positieve werking kan hebben op pijn- en angstbeleving. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld minder narcosemiddelen en pijnmedicatie nodig.

MuzIC is een professionele organisatie en werkt met een in IC gespecialiseerd musici-team dat getraind, opgeleid en ondersteund wordt door IC-professionals.

De musici van MuzIC hebben allemaal een bewezen staat van dienst als professioneel muzikant. Zij hebben een afgeronde conservatorium opleiding en/of een achtergrond in muziektherapie. Daarnaast volgen zij minimaal drie keer per jaar intervisie via een externe coach/intervisor en krijgen zij klinische les en ondersteuning van IC professionals om hun kennis op peil te houden met betrekking tot hun werkzaamheden op de IC.

In de afgelopen jaren is de medische wereld internationaal gaan beseffen dat de kwaliteit van de ziekenhuisomgeving van vitaal belang is voor het genezingsproces. Moderne ziekenhuizen zijn ontworpen om stiller te zijn en meer daglicht binnen te laten, kunst verschijnt op muren en muziek is te horen in openbare ruimtes. Deze patiëntgerichte aanpak is niet alleen gunstig voor het herstel van de patiënt, maar ook voor familieleden en het personeel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie