De Ochtend
KRO-NCRV

Strike a Pose: Piet Mondriaan was niet zo stijf als zijn kunstwerken

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Strike a Pose: Piet Mondriaan was niet zo stijf als zijn kunstwerken

Als een serieuze eenling, zo werd Mondriaan geportretteerd. Maar dat beeld van hem verandert na het zien van de tentoonstelling Strike a pose, vertelt Mondriaanspecialist Wietse Coppes bij De Ochtend.

Luister hier het hele gesprek terug.

Hoewel fotografie ook mag behoren tot kunst, zag Mondriaan het nooit als kunstmedium. Een apparaat kon volgens Mondriaan namelijk geen kunst maken. Wel zag hij de foto’s als een manier om zichzelf te promoten en om zich te profileren als kunstenaar. Hij had er een bepaald idee bij hoe hij dan geportretteerd moest worden. Stijf en met de lippen op elkaar poseerde hij voor de camera. "Hij heeft een afstandelijk beeld van zichzelf laten zien", vertelt Coppes.

Geniet hieronder van een stukje Mondriaan met klassieke muziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er zijn nu ook andere foto’s van Mondriaan gevonden. "Het is een resultaat van jaren onderzoek", vertelt Coppes. Op deze foto’s maakt hij een hele andere indruk. "Een veel lossere man", zegt Coppes. Deze foto’s zijn te zien in de tentoonstelling Strike a pose. Bij deze tentoonstelling zie je volgens Coppes de mens achter Mondriaan.

Piet Mondriaan

Pieter Cornelis Mondriaan was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, geboren in Amersfoort (1872). Later woonde hij in New York, waar hij in 1944 overleed. Hij wordt gezien als de voortrekker van de abstracte kunst. Zijn kunst met primaire kleuren en strakke lijnen, werd wereldwijd beroemd. En is nog steeds terug te zien in veel architectuur in Nederland.

foto: ANP

De tentoonstelling is tot 21 mei te bewonderen in het Fotomuseum Den Haag.

Klik hier voor meer informatie.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie