De Ochtend
KRO-NCRV

Zkv-schrijver A.L. Snijders plotseling overleden

foto: Marc Wielaertfoto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. Zkv-schrijver A.L. Snijders plotseling overleden

Schrijver A.L. Snijders is maandagochtend 7 juni plotseling overleden. Hij is 83 jaar oud geworden, meldt zijn uitgever AFdH Uitgevers. Snijders is een pseudoniem van Peter Cornelis Müller. Hij schreef boeken, maar vooral honderden zkv’s, zeer korte verhalen. Een term die hij zelf bedacht.Bijna elf jaar lang was Snijders met zijn zkv een vaste gast in De Ochtend van 4. De eerste jaren las hij ze voor op dinsdag, sinds 2014 was hij op zondagochtend te horen rond 8:45 uur. Afgelopen zondag 6 juni las hij daar nog een zkv voor, wat achteraf zijn laatste radioverhaal blijkt te zijn.

A.L. Snijders zkv 6 juni 2021


Voor veel luisteraars vielen naast de verhalen ook de gesprekken met Snijders op, die voorafgingen aan het zkv. Daarin vertelde hij over de actualiteit en over het leven op en rond zijn boerderij bij de Gelderse plaats Lochem. Zondag nog blikte Snijders terug op de Boekenweek, waarin hij vijf dagen rondreisde langs verschillende boekwinkels.

Een rasverteller

Presentator Niels Heithuis is geschokt en verdrietig: "Het is heel vreemd dat ik ‘m gisteren nog in de uitzending sprak. Vooral omdat Snijders altijd heel vitaal was en bleef schrijven. Ondanks zijn gevorderde leeftijd las hij nog elke week een zkv voor. En dat waardeerden we heel erg, ook vanwege het tijdstip. Elke zondagochtend was hij paraat.

Daarnaast was A.L. Snijders een rasverteller en een aardige man: wars van sentiment en volkomen autonoom, zoals het een echte kunstenaar betaamt. Hij liet zich door niemand vertellen wat hij moest vinden. Een schrijver met een eigen stijl, waarin hij niemand imiteerde maar wel anderen inspireerde.

Ik herinner me ook hoe ik werd ontvangen toen ik hem kwam interviewen voor een podcastserie die ik met hem maakte. Ik werd ontspannen verwelkomd in zijn boerderij, waar hij me trakteerde op anekdotes uit zijn lange carrière. Ook vertelde Snijders openhartig over zijn liefdesleven. Het voelde alsof ik op bezoek ging bij een familielid, terwijl ik aan de keukentafel zat bij een groot schrijver. Ik vond het een genoegen om hem elke zondag de ruimte te geven voor zijn zkv en vooral voor het praatje vóór het verhaal. Het was echt zijn plekje op NPO Radio 4."

Ster advertentie
Ster advertentie