Facts van de week

Italië

  1. Klassiekchevron right
  2. Italië

Waardevol land
Volgens Unesco Werelderfgoed is Italië het meest waardevolle land. Het is het land met de meeste vernoemingen van cultureel en natuurlijk erfgoed. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de historische centra van Rome, Florence en Napels. Daarnaast kun je zo’n 3.000 musea bezoeken, mocht je de tijd hebben.

Wijn
In Italië maken ze al meer dan 2.800 jaar wijn. Het is het grootste wijn producerende land ter wereld. De gemiddelde Italiaan consumeert bijna 100 liter wijn per jaar (tegenover 20 liter voor Nederlanders). Bekende Italiaanse wijnsoorten zijn Chianti, Montepulciano en Ribolla.

Pasta
Er is bewijs, dat een soort van pasta al in het oude Rome werd gegeten. ‘Pasta’ is een breed begrip. Er bestaan namelijk honderden soorten pasta. Vaak vernoemd naar de vorm of de plaats van herkomst. De Italiaan consumeert gemiddeld 25 kg pasta per jaar. De Italianen waren de eersten die met een vork aten, dat was wel zo gemakkelijk voor bij de spaghetti.

Pizza
’s Werelds eerste echte pizzeria, Antica Pizzeria Port’Alba, werd geopend in Napels in 1830. De pizza margherita, een van de bekendste pizza’s, bestaat sinds 1889. Deze pizza met tomaat, kaas en een beetje oregano werd destijds in Napels in het leven geroepen ter ere van een bezoek van de Italiaanse koningin Margaretha van Savoye.

Muzikale uitvinders
De Italianen zijn de uitvinder van de viool, de cello en de piano. Ze waren de grootste vertegenwoordiger van barokmuziek: Vivaldi, Corelli en Monteverdi. Opera ontstond in Firenze aan het einde van de 16e eeuw in de vorm van intermezzi, muzikale stukken die tussen toneelacten gespeeld werden. De vroegst bekende opera is Jacopo Peri’s “Dafne”.

Vespa
Een van de bekendste Italiaanse vervoersmiddelen is toch wel de Vespa. In 1944 ontwikkelden Renzo Spolti en Vittorio Casini de eerste ideeën voor de Vespa scooter. De motor had brede kappen aan de achterzijde en leek hierdoor op een wesp. Het Italiaanse woord voor wesp is Vespa.

Ster advertentie
Ster advertentie