Filmmuziek

Het Hollywood Symphony Orchestra: orkest van de filmwereld

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Het Hollywood Symphony Orchestra: orkest van de filmwereld

Hollywood is natuurlijk dé plek waar de internationale film- en televisiewereld is gecentreerd. John Scott kwam op het idee om een orkest op te richten dat muziek uit deze wereld speelt: het Hollywood Symphony Orchestra. Dit bleek een goede zet. Het HSO geeft prachtige concerten.

Onder leiding van chef-dirigent John Beal is het Hollywood Symphony Orchestra een grootschalig Amerikaans symfonieorkest gevestigd in Los Angeles. Vóór 2006 was dit orkest vooral een opnameorkest. De Britse componist, directeur en artistiek directeur van het HSO John Scott kwam op het idee om concerten te geven. Inmiddels reist dit orkest de VS door om liveconcerten te geven. Het HSO treedt ook vaak op tijdens de vertoning van een film op het witte doek.

Het begon allemaal met een opname van muziek van Alfred Newman voor de film The Robe (1953).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bezetting en repertoire

Het HSO is gewijd aan het uitvoeren van klassieke, hedendaagse en wereldpremière scores en soundtracks van films en series, maar ook van videogames. In het orkest spelen muzikanten uit de Hollywood-filmstudio's, maar ook klassieke musici uit de omgeving van Los Angeles. Het orkest treedt vaak op met een enorm koor, waardoor het aantal musici die meedoen aan een concert kan oplopen tot wel 140 personen. Composities van de meest beroemde filmcomponisten uit het verleden staat op het programma, maar het HSO promoot ook muziek van filmcomponisten die nog niet zo bekend zijn.

Bekijk een fragment van het HSO met oprichter en voormalig dirigent John Scott op de bok

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie