Filmmuziek

Legendarische componist Ennio Morricone (91) overleden

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Legendarische componist Ennio Morricone (91) overleden

De Italiaanse componist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Hij overleed in Rome aan de gevolgen van een val.

Morricone componeerde de muziek voor honderden series en films, waaronder de klassieker Once Upon a Time in the West uit 1968.

Ab Nieuwdorp in gesprek met Jet Berkhout over de meastro:

De Klassieken - Ennio Morricone - Interview met Jet Berkhout

Ennio op NPO Radio 2

"Hij is zo oud geworden en dat hij zolang doorging, dan ga je er eigenlijk vanuit dat iemand voor eeuwig blijft voortleven", vertelt Berkhout aan Gijs Staverman bij NPO Radio 2. Gelukkig kon Jet Berkhout vorig jaar een afscheidsconcert van hem bijwonen. Wat viel haar op tijdens het optreden? "Hij was heel fragiel en een heel klein onbeduidend mannetje voor zo'n legendarische componist", vertelt ze.

"Dat was ook mijn zoektocht. Ik wilde ontdekken wie hij was en hem dreef om zolang door te gaan met digereren en touren door heel Europa. Dat deed hij ook tot zijn negentigste. Hij was niet uitbundig of flamboyant wat je bij een dirigent zou verwachten. Misschien wel omdat hij via zijn muziek spreekt."

Alle wegen leiden naar Morricone

Begin dit jaar publiceerde Berkhout de zesdelige podcast van AVROTROS en NPO Radio 4 Alle wegen leiden naar Morricone waarin ze meer over Ennio Morricone komt te weten. "Ik heb ontdekt hoeveel meer hij heeft geschreven, dan de hele bekende hits en wat voor ongelofelijk mooie stukken daar tussenzitten", vertelt Berkhout.

Wat voegde zijn muziek toe aan de films? Je hoort het hieronder:

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Jet bij Frank&Eva op NPO 3FM

Video niet beschikbaar

Wat maakte filmcomponist Ennio Morricone zo ontzettend bijzonder?

Hij was de grootste filmcomponist ter wereld. Hij schreef de muziek voor meer dan vijfhonderd films en werd overladen met prijzen. Ennio Morricone is niet meer, hij overleed op 91-jarige leeftijd. Presentatrice Jet Berkhout en regisseur Martin Koolhoven schoven bij Beau aan om de maestro te eren:

Beluister de Spotify afspeellijst De Mooiste Melodieën van Ennio Morricone

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLERTIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie