Funfact
KRO-NCRV

Wat is... Pasen?

foto: NPO Klassiek/ Marvin Gierveld
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is... Pasen?

Pasen, het is eindelijk zover! Feest van de lente, van een nieuw begin. Wat is de betekenis van het Paasfeest in de christelijke traditie, en wat wordt er eigenlijk gevierd?

In deze video vertelt NPO Klassiek-presentator Wilfred Kemp je alles over de betekenis van Pasen.

Video niet beschikbaar

Uit de dood opgestaan

Pasen is het belangrijkste feest voor christenen. Je zou denken dat dat kerst is, het geboortefeest van Jezus. Maar met Pasen wordt herdacht dat Jezus uit de dood is opgestaan. Dat is zoiets unieks, dat christenen het er nog steeds over hebben. Met Pasen wordt gevierd dat Maria Magdalena als eerste het lege graf van Jezus ontdekt. In de bijbel wordt verteld hoe Jezus’ volgelingen in de vroege ochtend bij het graf gaan kijken en daar ontdekken dat de steen voor de ingang is weggerold. Engelen vertellen dat Jezus uit de dood is opgestaan. Daarmee is Pasen hét feest van de ultieme overwinning van het leven op de dood.

Lentefeest

Niet voor niks wordt Pasen in de lente gevierd, een seizoen dat bol staat van nieuw leven. Het christelijke Paasfeest met z'n boodschap van leven en wederopstanding sluit daarmee perfect aan bij de vruchtbaarheids- en lentefeesten die de Germanen vierden, al lang voordat er überhaupt christenen waren.

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie