Funfact

Zo brachten componisten de zomer door

foto: Wikimedia Commonsfoto: Bergen Public Library
  1. Klassiekchevron right
  2. Zo brachten componisten de zomer door

Deze vier beroemde componisten wisten wel wat ze gingen doen bij lekker weer! Dit zijn de vakantiekiekjes van Beethoven, Grieg, Debussy en Tsjaikovski.

Ludwig van Beethoven op het platteland

Beethoven was een fervent wandelaar. Zo ging hij graag een luchtje scheppen op het platteland rond het Duitse Heiligenstadt. In dit pittoreske stadje verbleef hij in de zomer van 1808. Zijn indrukken van het leven en de natuur daar inspireerden hem tot zijn Zesde symfonie, de 'Pastorale'. Je hoort daarin niet alleen kabbelende beekjes en zingende vogels, maar ook de rust en ontspanning die Beethoven daar moet hebben ervaren.

Op deze tekening op een negentiende-eeuwse ansichtkaart wandelt Beethoven in de omgeving van Heiligenstadt.

Edvard Grieg in de bergen

Ook Grieg hield ervan om de natuur in te gaan. Deze foto is genomen op de berg Løvstakken, vlakbij zijn woonplaats Bergen. De componist is met zijn hond naar boven gewandeld en zit daar met een verrekijker te genieten van het Noorse landschap. De natuur klinkt regelmatig door in Griegs muziek. Zo verklankte hij een zonsopgang in de beroemde Morgenstemming uit Peer Gynt.

Grieg en zijn hond ontspannen op de berg Løvstakken omstreeks 1900.

Een picknick met Claude Debussy

Een picknick in het bos: Debussy had er wel oren naar. Samen met zijn dochter Chou-Chou geniet hij op deze foto van het zomerse uitje. Voor haar componeerde hij in 1908 het pianowerk Children's Corner. Daarin komen allerlei speelgoed- en kindertaferelen voorbij, van poppen en een sneeuwbol tot het bekende olifantje Jumbo.

foto: R. Viollet / ANP

Debussy op een picknick met zijn dochter Chou-Chou in het bos.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in de tuin

Je hoeft er in de zomer natuurlijk niet per se op uit te trekken: in je eigen tuin is het volgens Tsjaikovski ook prima vertoeven. Op deze foto uit 1890 zit hij tevreden in de tuin van zijn huis in Frolovskoje. De natuur inspireerde hem zijn leven lang: zo componeerde hij De Seizoenen voor piano. Daarin heeft hij twaalf karakteristieke scènes uit de natuur en van het platteland muzikaal gestalte gegeven, zoals een avond bij het haardvuur, het gezang van een leeuwerik en de oogst.

Tsjaikovski in zijn tuin in Frolovskoje in 1890.

Ster advertentie
Ster advertentie