Gezondheid

7 redenen waarom klassieke muziek goed voor je is

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. 7 redenen waarom klassieke muziek goed voor je is

Iedere dag ruim twee ons groenten en twee stuks fruit. Maar tel daar gerust wat klassieke muziek bij op! Uit onderzoek blijkt namelijk dat klassieke muziek goed voor je is. Van je bloeddruk tot je nachtrust - het is allemaal geholpen met klassieke muziek.

1. Klassieke muziek verlaagt je bloeddruk

Onderzoekers van de Oxford University lieten deelnemers verschillende muziekstijlen horen, waaronder pop, rap, techno en klassiek. Waar de bloeddruk van de respondenten bij het luisteren naar rap, pop en techno steeg, ging het bij het luisteren naar klassieke muziek juist omlaag.

2. Klassieke muziek stimuleert je geheugen

Muziek van Mozart is niet alleen mooi, het is ook nog eens goed voor je geheugen! Uit onderzoek van de Sapienza Universiteit Rome blijkt dat de hersenactiviteit wordt vergroot bij het luisteren naar Mozart.

3. Klassieke muziek verlaagt je stressgevoel

Gestrest? Dit onderzoek onder zwangere vrouwen laat zien dat toekomstige moeders die gedurende hun zwangerschap naar klassieke muziek luisteren minder stress ervaren dan vrouwen die dat níet doen. Dit schijnt te maken te hebben met het feit dat het ritme van de muziek overeenkomt met onze hartslag.

4. Klassieke muziek helpt tegen depressies

Wie last heeft van depressie, kan er baat bij hebben om klassieke muziek op te zetten. Onderzoekers van het Medical & Biological Research Center in Mexico hebben aangetoond dat het luisteren naar klassieke muziek symptomen van depressies kan verlichten.

5. Klassieke muziek is goed voor je nachtrust

Drie kwartier klassieke muziek luisteren is goed voor je nachtrust. Het helpt je om in slaap te komen én het verbetert de kwaliteit van je nachtrust. Dat blijkt uit onderzoek van de Case Western Reserve University in Cleveland.

6. Klassieke muziek verlicht pijn

Ruil je paracetamollen gerust in voor je favoriete Bach, Händel of Grieg. Volgens verschillende onderzoeken van de Brunel University ervaren ziekenhuispatiënten die voor, tijdens of na een operatie naar muziek luisteren niet alleen minder pijn en angst; ze gebruiken ook minder medicatie. Bijkomend voordeel: muziek heeft - in tegenstelling tot veel medicijnen - geen vervelende bijwerkingen!

7. Klassieke muziek maakt blij

Slecht gemutst? Meerdere studies hebben aangetoond dat klassieke muziek de aanmaak van dopamine bevordert. En laat dit stofje nou nét bekendstaan als het gelukshormoon!

Ster advertentie
Ster advertentie