Gezondheid
KRO-NCRV

Start Nationale Beweegweek ouderen: dat kan ook op klassieke muziek

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Start Nationale Beweegweek ouderen: dat kan ook op klassieke muziek

Vandaag is de aftrap van de Nationale Beweegweek voor ouderen. Het doel is om senioren meer te laten bewegen. De start van het evenement is vanmiddag in Utrecht waar 350 ouderen gaan bewegen met presentator Olga Commandeur, ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds. Ze vertelde erover bij De Ochtend.

Luister hier het gesprek terug.

Laagdrempelig

"Ouderen bewegen wel, maar er is ook een groep die niet beweegt", vertelt Commandeur. Met deze week hoopt ze juist die groep te bereiken. "We laten zien dat het heel laagdrempelig is om in beweging te komen."

Blijven bewegen

Wanneer je ouder wordt, kan het soms veiliger klinken om niet te veel te bewegen en rustig te blijven zitten, zodat je niet ten val komt. "Maar als je dan opstaat, is er een groter probleem", zegt Commandeur. "Spieren hollen achteruit wanneer je stil blijft zitten. Want spieren vernieuwen zich elke drie maanden, ook als je ouder bent. Vernieuwen die nieuwe cellen niet, dan worden ze alleen maar slapper en slapper."

Behaalde resultaten uit het verleden zijn volgens Commandeur geen garantie voor de toekomst. "Je moet ze trainen om ze in vorm te houden. En je kunt daardoor op latere leeftijd ook nog spieren ontwikkelen en weer vaardigheden terugkrijgen."

Spieren om niet te vallen

Het onderhouden van de spieren is dus juist nodig om niet ten val te komen. Erg belangrijk ook, want volgens de cijfers van het CBS overlijden er steeds meer ouderen als gevolg van een val.

Beweegvisite

Het thema deze week is: op visite gaan. "Want wanneer je niet meer beweegt en niet meer de deur uitgaat, kan je vereenzamen", vertelt Commandeur. Het bewegen kan dus ook belangrijk zijn voor het onderhouden van sociale contacten. Dit kan ook met elkaar gecombineerd worden door op beweegvisite te gaan, vertelt Commandeur. Vanmiddag staat ze daarom op een podium met een inrichting van een huiskamer. "Mensen komen zo bij mij op visite. Daarnaast ga ik deze week ook naar mensen toe om bij ze thuis te komen bewegen."

Meer informatie


Op het NPO Radio Klassiek festival, liet Olga Commandeur eerder zien dat je ook heel goed kunt bewegen op klassieke muziek. Doe je mee? Je vindt de video hieronder.

Beweeg op Klassiek met Olga Commandeur

Video niet beschikbaar

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie