Gezondheid

Het effect van klassieke muziek op ongeboren baby's

foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Het effect van klassieke muziek op ongeboren baby's

Dat klassieke muziek mensen weet te kalmeren, is een ding dat zeker is. Maar geldt dat ook voor mensen die nog niet geboren zijn? Oftewel, kunnen ongeboren baby'tjes ook genieten van klassieke muziek?

Een volmondig 'ja' is het antwoord op deze vraag. In het derde trimester kan een baby in de buik namelijk geluiden horen. Net zoals jij kunt relaxen en genieten van muziek, kan een ongeboren baby dat ook. Je kunt dus voor de geboorte al een baby naar muziek laten luisteren. En van klassieke muziek kan een foetus heerlijk ontspannen.

Waarom worden (ongeboren) baby's rustig van klassieke muziek?

Baby's vinden hogere tonen en rustige melodieën prettig. Muziek waarin veel tempowisselingen en/of een harde beat voorkomen, kunnen juist voor onrust zorgen. Dat kun je merken aan de beweeglijkheid van het kindje. Het is vooral rustige muziek waar (ongeboren) kindjes goed door kunnen ontspannen, zoals piano-, strijk- en koormuziek.

Zodra een baby'tje geboren is, kan het al muziek herkennen die het gehoord heeft tijdens de zwangerschap. Als een baby de herkenbare muziek hoort, zal het zich de fijne, veilige omgeving van de buik herinneren en kalmeren.

Worden baby's slimmer door klassieke muziek?

Wolfgang Amadeus Mozart was een wonderkind. Al op jonge leeftijd had hij indrukwekkende composities geschreven. Dat was lange tijd aanleiding om te geloven dat het IQ van baby’s en kinderen zou stijgen als ze naar de muziek van Mozart zouden luisteren. Dat is echter nooit bewezen. We moeten het zogenoemde Mozart-effect dus verwijzen naar het rijk der fabelen.

Zet deze fijne speellijst op en ervaar hoe je baby'tje geniet van de muziek!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie