Gouden Opnamen
NTR

Andrew Davis - dirigent op drie continenten

foto: Jeff Pachoud / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Andrew Davis - dirigent op drie continenten

De Britse dirigent Andrew Davis is op 80-jarige leeftijd overleden. Andrew Davis had een indrukwekkende carrière van meer dan 50 jaar. Hij was onder meer chef-dirigent van het BBC Symphony Orchestra in Londen en van de Lyric Opera in Chicago. Deze week blikken wij terug op zijn carrière door zijn mooiste opnamen te draaien in Podium.

Het begin

Andrew Davis werd op 2 februari in Groot-Brittannië geboren. Als tiener gaat hij orgel spelen. Later studeert hij piano en compositie in Londen en Cambridge. In Cambridge groeit zijn interesse voor dirigeren. Tijdens zijn studie raakte hij gefascineerd door de muziek van Alban Berg, Arnold Schönberg en Leos Janácek. Zelf zag Davis zijn deelname aan het Seminar for young British conductors bij het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra als het begin van zijn carrière. Dat was in 1969.

Chef-dirigent

Zijn carrière als dirigent begon in Toronto, waar hij van 1975-1988 chef-dirigent was van het Symfonie Orkest. Daarna werd hij artistiek leider van het Glyndebourne Festival. Daar dirigeerde hij een groot scala aan opera’s: Schoppenvrouw van Tsjaikovski, Peter Grimes van Britten en The Rakes PRogress van Stravinsky. Een jaar later werd hij chef-dirigent van het BBC Symphony Orchestra. Daarmee was hij vaak te zien tijdens de BBC Proms. Traditiegetrouw spreekt de dirigent bij de Last Night een speech uit. Dat deed Andrew Davis ook. Vaak zat er een vleugje humor in. In 1992 sprak hij niet, maar zong hij zijn speech. Toen Andrew Davis in 2000 stopte bij het BBC Symphony Orchestra, verhuisde hij met zijn vrouw naar de Verenigde Staten. Daar wordt hij artistiek leider van de Lyric Opera in Chicago. Hij dirigeert daar Der Ring des Nibelungen Wagner. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het operahuis dat alle vier de opera’s worden uitgevoerd. In seizoen 2020-2021 legt hij zijn functie in Chicago neer.

Symphonie der Tausend

Vanaf 2013 is Andrew Davis ook chef-dirigent van het Melbourne Symphony Orchestra. Hij ging met het orkest uit Australië op tournee door Europa, China en de Verenigde Staten. Op het programma stonden vaak werken van Australische componisten als Carl Vine en Percy Grainger. Hij maakte ook naam als Mahlerdirigent bij dat orkest. Op het programma stond ook één van de grootste producties in de geschiedenis van het Melbourne Symphony Orchestra werd door hem geleid: de Achtste symfonie van Mahler, “Symphonie der Tausend”. Er waren meer dan 1000 musici op het podium. Maar toen kwam de corona-pandemie. Het is er nooit van gekomen dit project opnieuw met Andrew Davis uit te voeren.

Ster advertentie
Ster advertentie