Gouden Opnamen
NTR

De cellosuites van Bach − door vijf absolute topcellisten

foto: Berliner Philharmoniker
  1. Klassiekchevron right
  2. De cellosuites van Bach − door vijf absolute topcellisten

De redactie van Podium selecteert iedere week vijf legendarische Gouden Opnamen die je gehoord moét hebben. Centraal staan grote maestro's, absolute topmusici en cd's die gelden als referentiemateriaal. Van opnames uit lang vervlogen tijden tot de muziek van nu. Deze week: een greep uit de discografie van de cellosuites van Bach, door vijf wereldberoemde cellisten.

Maandag 10 juni

Johann Sebastian Bach
Suite voor cello nr.1, BWV.1007 in G gr.t. - Deel I "Prelude" + Deel II "Allemande" + Deel III "Courante"
Jean-Guihen Queyras [cello]
Harmonia Mundi / HMU 901970.71

Deze week tijdens de Kalm met Klassiek themaweek een greep uit de discografie van de Cellosuites van Bach. We hebben een paar van de mooiste opnames geselecteerd, zowel uit het verre als het recente verleden. Vandaag trappen we af met de Eerste suite, gespeeld door de Fransman Jean-Guihen Queyras. Een opname uit 2008.

Dinsdag 11 juni

Johann Sebastian Bach
Suite voor cello nr.3, BWV.1009 in C gr.t. - Deel I "Prelude" + Deel II "Allemande" + Deel III "Courante"
Janós Starker [cello]
Sony / 88697703262

Hongaarse cellist Janós Starker maakte op zijn veertiende zijn professionele debuut. Hij werd gevraagd in te vallen voor een zieke solist. Op het programma: het celloconcert van Dvořák. Hij krijgt dat verzoek pas een paar uur voor aanvang van het concert. Gedurende de Tweede Wereldoorlog brengt hij een aantal maanden door in een concentratiekamp. Zijn broers worden vermoord door de nazi’s, maar Janos overleeft de oorlog.

Hij maakte zich altijd sterk voor muziek van zijn landgenoten. En hij wordt nog steeds gezien als een hooggewaardeerd Bach-cellist.

Woensdag 12 juni 2024

Johann Sebastian Bach
Suite voor cello nr.4, BWV.1010 in Es gr.t. - Deel IV "Sarabande" + Deel V "Bourrée I+II" + Deel VI "Gigue"
Anner Bijlsma [cello]

Sony / G0100030676550

Omdat het origineel manuscript van Bach niet bewaard is gebleven zijn er sowieso meerdere kopieën, die allemaal een klein beetje van elkaar verschillen. Maar vooral hoe je de dansen interpreteert: daarin zijn de mogelijkheden eindeloos.

Veel cellisten nemen ze ook meerdere keren op. Anner Bijlsma, bijvoorbeeld. Hij nam de Suites eerst op met een barokcello. In 1992 ging hij opnieuw de studio in met de Suites van Bach. Dit keer met een grote Stradivarius-cello.

Dat werd een legendarische opname: geliefd onder cellisten—of niet, maar in elk geval bewonderd.

Donderdag 13 juni 2024

Johann Sebastian Bach
Suite voor cello nr.3, BWV.1009 in C gr.t. - Deel I "Prelude" + Deel II "Allemande" + Deel IV "Sarabande"
Quirine Viersen [cello]
Barcanova Productions / BNP1801

Vandaag een wat recentere opname van een Nederlandse cellist. Quirine Viersen. Viersen nam de suites in 2011 al eens op, maar deed dat in 2018 nog eens over. Van die tweede opname draaien we enkele delen uit de Derde suite.

Video niet beschikbaar

Op deze laatste dag, vrijdag 14 juni, komt onze Gouden Opname live vanuit de studio.
Cellist Nuala McKenna speelt Cellosuite nr 2 in d BWV 1008, Prelude en Sarabande.

McKenna speelt in het dagelijks leven als solocelliste in de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, ze speelde samen met kamermuziekpartners als pianist Maria Joao Pires en cellist Jean-Guyen Queyras, en haar debuut-cd werd beloond met de prestigeuze Diapason D’Or. Sinds kort is ze ook toegetreden tot het Delta Piano Trio.

Ster advertentie
Ster advertentie