Gouden Opnamen
NTR

Scottish Chamber Orchestra − ambassadeur van Schotse topkwaliteit

foto: Ryan Buchananfoto: Ryan Buchanan
  1. Klassiekchevron right
  2. Scottish Chamber Orchestra − ambassadeur van Schotse topkwaliteit

De redactie van Podium selecteert iedere week vijf legendarische Gouden Opnamen die je gehoord moét hebben. Centraal staan grote maestro's, absolute topmusici en cd's die gelden als referentiemateriaal. Van opnames uit lang vervlogen tijden tot de muziek van nu. Deze week: het Scottish Chamber Orchestra, dat vijftig jaar bestaat in 2024.

Wie? Scottish Chamber Orchestra, chef-dirigent Maxim Emelyanychev (sinds 2019). Daarvoor zwaaiden respectievelijk Roderick Brydon, Jukka-Pekka Saraste, Ivor Bolton, Joseph Swensen en Robin Ticciati met de baton.

Wat? Brits kamerorkest sinds 1974, gefinancierd door Schotse regering, stad Edinburgh en een groep particuliere liefhebbers. Het orkest gelooft dat de toegang tot muziek van wereldklasse geen luxe is, maar iets waar iedereen aan mee zou moeten kunnen doen.

Waar? Huist in Edinburgh, Schotland. Toert door heel Schotland en daarbuiten als trots ambassadeur van Schotse culturele topkwaliteit.

Weetje: Koning Charles III is beschermheer van het orkest. Hij nodigde een aantal musici van het Scottish Chamber Orchestra uit om op zijn kroning in de Westminster Abbey te spelen in mei 2023.

Maandag 20 mei 2024

Het Scottish Chamber Orchestra maakte tal van prachtige opnames, onder meer een Brahms-cyclus met Sir Charles Mackerras, die nog altijd hoog staat aangeschreven. Nu eens geen symfonie, maar het openingsdeel van de Serenade nr. 1 voor orkest, opname uit 1999 op het label Teldec.

Dinsdag 21 mei 2024

Dirigent Alexander Gibson was lang werkzaam in Schotland bij BBC Scottish Orchestra en was oprichter van de Scottish Opera. Nu twee opnamen: eerst Semele van Georg Friedrich Händel, opname uit 1997 onder leiding van Charles Mackerras. Daarna Water Music van Georg Friedrich Händel, opname uit 1985 onder leiding van Alexander Gibson.

Woensdag 22 mei 2024

Onder leiding van de Amerikaan Joseph Swensen nam het Scottish Chamber Orchestra een album op met muziek van Jean Sibelius. We laten zijn orkestsuites The Tempest, naar Shakespeare, en Pelleas et Melisande horen.

Donderdag 23 mei 2024

Een bijzondere cyclus: de vier symfonieën van Robert Schumann door het Scottish Chamber Orchestra. Zo klein als een kamerorkest klonk het in de tijd van Schumann ook. Deze cd kreeg na het uitkomen in 2013 een Edison. Uit de derde symfonie, geïnspireerd door de rivier de Rijn, draaien we deel drie, vier en vijf. Onder leiding van Robin Ticciati.

Vrijdag 24 mei 2024

Het aantreden van chef-dirigent Maxim Emelyanychev in 2019 ging op een opmerkelijke manier: aanvankelijk was hij ingevlogen om in te vallen voor een uitgevallen dirigent bij de negende symfonie van Schubert. Omdat dat een voor hem onbekend stuk was, dirigeerde hij bij de eerste repetitie nog van blad. Dat deed hij echter zo goed, dat de orkestmusici nog diezelfde dag naar de directie stapten met het verzoek om Emelyanychev als nieuwe chef te benoemen.

Onder leiding van Emelyanychev neemt het Scottish Chamber Orchestra een Mendelssohn-cyclus op. Het stuk dat we op vrijdag draaien is het orkest op het lijf geschreven in deze Mendelssohn-cyclus met Emelyanychev: de Schotse symfonie.

Ster advertentie
Ster advertentie