Hart & Ziel nieuws

TV-programma Hart & Ziel met Floris Kortie

  1. Klassiekchevron right
  2. TV-programma Hart & Ziel met Floris Kortie

In het tv-programma Hart & Ziel gaat Floris Kortie door het hele land op bezoek bij mensen met een persoonlijk verhaal bij één van de stukken uit de Hart & Ziel Lijst van NPO Radio 4. Mensen in wie je niet meteen het stereotype klassieke muziekliefhebber herkent: van een vlaaienbakker uit Limburg tot een brandweerman uit Amsterdam, en een duivenmelker uit Leeuwarden tot een drankenhandelaar op de Kruiskade in Rotterdam. Al deze mensen hebben een bijzonder verhaal over een klassiek meesterwerk.

Club Classique bezoekt deze mensen, tot ieders verrassing, op hun werkplek om dat meesterwerk te spelen. De confrontatie van de hoofdpersonen met een ensemble dat hun lievelingsmuziek speelt, zorgt voor ontroerende momenten.

Met Hart & Ziel sluit de NTR op NPO 2 aan bij de Hart en Ziel Lijst van NPO Radio 4, de Top 300 van de klassieke muziek.

Aflevering 1
In deze aflevering de Limburgse vlaaienbakker Jos Coenen. Hij heeft een bijzondere band met de Bolero van Ravel. Met zijn goede vriend Jo bezocht hij menig kroeg en samen speelden ze graag een potje biljart. Jo is na een lange strijd aan kanker overleden. En de Bolero roept de hechte band tussen de vrienden bij Jos op.

Video niet beschikbaar


Aflevering 2
In de tweede aflevering het ultieme liefdesverhaal van de West Side Story. Deze muziek speelt een grote rol in het huwelijk van de leerkrachten Alette en Berry Burghout. Ooit stuurden ze cassettebandjes met deze muziek naar elkaar en uiteindelijk was het na een concert van Leonard Bernstein’s meesterwerk, dat Berry voor Alette op de knieën ging.

Video niet beschikbaar


Aflevering 3
Voor ex-brandweerman Rinus brengt The Lark Ascending van Vaughan Williams allerlei herinneringen met zich mee. Tijdens zijn voetreis naar Santiago de Compostella belde hij iedere zondag met zijn moeder. Aan het einde van ieder gesprek liet ze steeds een mooi klassiek muziekstuk horen, waaronder The Lark Ascending van de Britse componist Vaughan Williams. Het stuk biedt Rinus troost op moeilijke momenten.

Video niet beschikbaar


Aflevering 4
In de slijterij van de Kaapverdische Mario Lopes en Alice Fortes, op de Kruiskade in Rotterdam, is altijd klassieke muziek te horen. Een bijzondere rustplek in een hectische en kleurrijke omgeving. De vijfde van Beethoven is de favoriet van Mario. De muziek wordt uitgevoerd door Lonneke van Straalen (viool), Leonard Besseling (cello), Hannah Strijbos (viool) en Myrthe Helder (viool).

Video niet beschikbaar


Aflevering 5
Als onderwijzer en duivenmelker Jan Hooghiemstra hard loopt, is klassieke muziek altijd bij hem. En in het bijzonder de Winterreise van Schubert. Deze liederencyclus is door een vriend van Jan naar het Fries vertaald. En nadat deze vriend ziek werd kwam Jan elke week naar diens bed om een gedeelte voor te zingen. De woorden kwamen niet meer vanzelf na een slopende ziekte maar de muziek versterkte de band.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie