Interessant
AVROTROS

Waarom Mozart in Den Haag was

foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Waarom Mozart in Den Haag was

Wist je dat Wolfgang Amadeus Mozart ooit in Den Haag is geweest? Als kind betoverde hij daar namelijk het Nederlandse publiek met zijn pianospel. Lees meer over dit bijzondere verhaal.

Beroemde bezoeker

In 1765 kwam Mozart als kind naar de Hofstad met zijn familie. Ze waren namelijk een reis aan het maken langs de Europese hoven: de naam van de getalenteerde Mozart en zijn zus Nannerl was al zo wijd verspreid, dat ze door verschillende vorsten waren uitgenodigd om concerten te geven. De vader van de wonderkinderen, Leopold Mozart, maakte even flink reclame: hij vertelde iedereen dat zijn zoon nog maar 8 jaar en 11 maanden oud was, terwijl hij 'al' bijna 10 was. Hoe jonger, hoe wonderlijker, dacht hij vast. Om het wonder te mogen aanschouwen moest je overigens wel behoorlijk wat geld neertellen: maar liefst 3 hele guldens - zo'n 200 euro.

#1 - Maria Anna Mozart: Het andere wonderkind - Muziek is een vrouwelijk woord

Prinses Carolina

De jonge Wolfgang en Nannerl gaven verschillende concerten in Den Haag, onder andere op uitnodiging van Prinses Carolina, de zus van stadhouder Willem V. De familie Mozart werd warm onthaald door de Oranjes: het hof stuurde een eigen koets om ze op te halen. De concerten waren een groot succes en haalden zelfs de krant: iedereen verbaasde zich over de 'wonderbaare wyze' waarop Mozart niet alleen de moeilijkste pianoconcerten speelde, maar ook zijn eigen composities.

Symfonie

Inderdaad - op 9-jarige leeftijd had Mozart al een klein oeuvre. Tijdens zijn verblijf in Den Haag schreef hij zijn Vijfde symfonie, die dan ook de bijnaam 'Den Haag' heeft gekregen. Als je dit hoort is het niet moeilijk om je voor te stellen hoezeer iedereen onder de indruk was van dit kindergenie.

Ster advertentie
Ster advertentie