Kerst
KRO-NCRV

De zes winnende kerstverhalen

foto: De Ochtend van 4
  1. Klassiekchevron right
  2. De zes winnende kerstverhalen

Schrijf een kort en eigentijds kerstverhaal, dat past bij de tijd waarin we leven. Die oproep deden we als redactie van De Ochtend van 4, eind november. En dat hebben we geweten: onze digitale brievenbus klepperde onophoudelijk. Honderden luisteraars gingen de uitdaging aan, en klommen in het toetsenbord. Of soms in de schrijfmachine zelfs.

Dat leverde actuele kerstverhalen op over de oorlog in Oekraïne, over de oplopende inflatie, de stikstofdiscussie en het heelal. Ook kregen we mooie eigentijdse sprookjes opgestuurd, al dan niet met bijzondere dieren in de hoofdrol. Verder lieten veel mensen zich inspireren door de magie die Kerstmis al eeuwenlang heeft. Of door het geloof in de geboorte van de verlosser.

Gerelateerde podcast

Kerstverhalen

Kerstverhalen

foto: De Ochtend van 4

Luister terug: Veseloho Rizdva

foto: De Ochtend van 4

Luister terug: Kerstkindje op de Stoep

foto: De Ochtend van 4

Luister terug: Recession

foto: De Ochtend van 4

Luister terug: De rode kerstmuts

foto: De Ochtend van 4

Verhaal 2: De geboorte

Luister terug: de Geboorte

foto: De Ochtend van 4

Verhaal 1: Kerstpakket

Luister terug: Kerstpakket

Een jury onder leiding van toneelschrijver Jibbe Willems heeft alle inzendingen beoordeeld. De jury is blij verrast: de kwaliteit was hoog, de onderwerpkeuze gevarieerd. De verhalen vertelden over ver weg en dichtbij, en zelfs wanneer ze over lang geleden gingen, onthulden ze iets over ons nu.

Quote

Het laat zien dat we in ons diepste wezen nog altijd verhalenvertellers zijn, die rond het vuur willen gaan zitten om onze verhalen met elkaar te delen.

Toneelschrijver Jibbe Willems

Willems vindt het ontroerend om te merken hoeveel mensen de moeite hebben genomen hun woorden op papier te zetten. "Het laat zien dat we in ons diepste wezen nog altijd verhalenvertellers zijn, die rond het vuur willen gaan zitten om onze verhalen met elkaar te delen. En als we onze verhalen delen, delen we iets van onszelf. Dat alleen al is een verwarmende kerstgedachte!"

Van maandag 19 tot en met zaterdag 24 december zendt De Ochtend van 4 de zes beste kerstverhalen uit. Maandag tot en met vrijdag rond 8.45 en zaterdag om 8.15 uur. Presentatoren Margriet Vroomans en Hans Smit lezen ze voor – omlijst door passende kerstmuziek. Bovendien worden die verhalen gebundeld en zijn ze na afloop via deze website te downloaden in tekst en in geluid.

Ster advertentie
Ster advertentie