Klassiek Inside
KRO-NCRV

Concertmeester Liviu Prunaru stopt bij het Concertgebouworkest

foto: Renske Vrolijk / Concertgebouworkestfoto: Renske Vrolijk / Concertgebouworkest
  1. Klassiekchevron right
  2. Concertmeester Liviu Prunaru stopt bij het Concertgebouworkest

Violist Liviu Prunaru vertrekt als concertmeester bij het Concertgebouworkest. Dat melden Niels Heithuis en Jacobus den Herder in de podcast Klassiek Inside. Prunaru was sinds 2006 concertmeester van het Amsterdamse orkest.

Liviu Prunaru is één van de twee concertmeesters van het Concertgebouworkest. De concertmeester is de belangrijkste strijker van het orkest; hij of zij is aanvoerder van de eerste violen, maar geeft ook leiding aan de strijkersgroep als geheel. Ook is de concertmeester een belangrijke schakel tussen de dirigent en het orkest.

In Klassiek Inside sprak Niels Heithuis aan de telefoon met Michiel Jongejan, manager pr en perscontacten bij het Concertgebouw. "Ik kan laten weten dat Liviu Prunaru heeft besloten om het orkest te verlaten", aldus Jongejan. "Hij heeft ons laten weten dat hij andere ambities wil onderzoeken en daarom het orkest aan het einde van dit seizoen zal verlaten. Hij is erg lang concertmeester geweest - het is op zich niet verrassend als mensen op een gegeven moment iets anders willen gaan doen."

Duobaan

Jongejan legt uit dat de positie van concertmeester bij het Concertgebouworkest al heel lang een duobaan is. Er zijn dus twee concertmeesters bij het orkest, die elkaar bij de verschillende programma's afwisselen. De andere concertmeester, Vesko Eschkenazy, blijft nog wel aan. "Maar dat betekent dat we de komende periode ook andere concertmeesters hebben en dat we uiteraard op een gegeven moment de zoektocht gaan starten naar een nieuwe concertmeester", licht Jongejan toe.

Die zoektocht begint met het organiseren van een proefspel. Dan kunnen zowel mensen uit het orkest als mensen van buitenaf auditie doen voor de positie. Wanneer dit gaat plaatsvinden, is nog niet bekend.

Beluister de aflevering van Klassiek Inside

#22 - Wat te doen bij een hangend ventiel? (S02) - Klassiek Inside

Ster advertentie
Ster advertentie