Klassiek Inside
KRO-NCRV

Sven Arne Tepl over vertrek Uslu: 'Jammer, was prachtige pleitbezorger voor sector'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Sven Arne Tepl over vertrek Uslu: 'Jammer, was prachtige pleitbezorger voor sector'

Het is jammer dat demissionair staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt, vindt Sven Arne Tepl, directeur van het Residentie Orkest in Den Haag. "Ze was een prachtige pleitbezorger was voor de sector", zegt hij in de podcast Klassiek Inside.

#13 - Uslu, Tepl, Cor en Don (S02) - Klassiek Inside

Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu maakte donderdag bekend haar functie per 1 december neer te leggen. Ze gaat aan de slag als CEO van het familiebedrijf Corendon.

Fair pay

Uslu heeft zich volgens Tepl de afgelopen tijd ingezet voor fair pay in de cultuursector en compensatie van die kosten. "Uslu erkende dat de overheid daar een rol in heeft: dat vind ik een zeer belangrijke stap", zegt Tepl.

Zowel Uslu, als haar voorganger Van Engelshoven spraken volgens Tepl altijd erg positief over cultuur. Dat helpt volgens hem in hoe sponsoren zich aan je verbinden. Tepl zegt bang te zijn dat dit verandert. "Ik ben bang dat dit kantelt en we de ambassadeurs buiten onze bubbel kwijtraken", zegt hij.

Onzekere toekomst

Nu er nog geen nieuw kabinet is, is de vraag wat de toekomst zal brengen voor de cultuursector. "Natuurlijk is er een zorg", zegt Tepl. Het gaat volgens hem niet alleen over de toekomst van kunstprofessionals of toekomstige werknemers, maar ook over de opvoeding van de jeugd.

"De vraag is wie je straks tegenover je hebt", zegt Tepl. Hoe gaat het met de spreiding? Gaat de btw omhoog? En er is angst voor bezuiniging. "Ik zie het ook in de ogen van de mensen in de organisatie", zegt hij. "De helft van de collega's is nieuw in het orkest. De andere helft heeft de grote bezuinigingen meegemaakt. Die staan bij mij meteen aan het bureau en zeggen: 'Sven, dit gaat toch niet weer gebeuren?' Daar heb ik geen antwoord op", zegt hij. "Ik kan alleen zeggen: op dit moment niet, want voor de komende periode zijn de plannen gemaakt."

Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.

Ster advertentie
Ster advertentie