Klassiek Inside
KRO-NCRV

'Jaap van Zweden heeft nooit gebeld om Daniele Gatti op te volgen'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Jaap van Zweden heeft nooit gebeld om Daniele Gatti op te volgen'

Toen chef-dirigent Daniele Gatti moest vertrekken bij het Concertgebouworkest, werd gesuggereerd dat dirigent Jaap van Zweden zich had aangemeld om hem op te volgen. Maar dat is niet waar, vertelt Peter van Ingen bij Klassiek Inside. Dat dit wel gesuggereerd werd, "daar was hij pissed over", zegt Van Ingen.

Nooit gebeld

"Nadat Gatti wegviel waren er in de agenda heel veel concerten leeg qua dirigentschap. De toenmalige directeur suggereerde toen dat Jaap had gebeld met 'ik wil wel komen'", zegt Van Ingen. "Maar hij heeft nooit gebeld. Ook niet via een manager." Hij was dan ook nogal boos dat die suggestie wel gewekt werd. Er was namelijk sprake van een conflict tussen een deel van het orkest en Gatti en nu leek het of hij gebruik wilde maken van die situatie, en dat was niet zo, legt Van Ingen uit.

Peter van Ingen was te gast bij Klassiek Inside om te vertellen over zijn boek Dat is Jaap, over dirigent Jaap van Zweden.

Luister de podcast hier. - Klassiek Inside

'Dat is Jaap'

Peter van Ingen ontmoette Jaap van Zweden bij het programma Zomergasten. Van Ingen was daar toen eindredacteur. Nadat de twee elkaar meer zagen en spraken, dacht Van Ingen 'hier zit wel een verhaal in' en besloot het boek Dat is Jaap te schrijven over de dirigent en violist.

Hoge eisen

Van Zweden is volgens Van Ingen anders dan andere musici. Zo kwam hij uit een ander milieu en maakte nooit zijn school af, maar ging op hele vroege leeftijd al wel naar het conservatorium. Naast deze bijzondere levensloop is in het boek onder andere te lezen dat Van Zweden hoge eisen stelde aan zichzelf en aan anderen. Hij vertelt dat hij soms te fanatiek is geweest. "Dat heb ik ook van anderen gehoord, want ik heb natuurlijk niet alleen Jaap gesproken, maar ook velen om hem heen", vertel Van Ingen. "Van Zweden had moeite zich voor te stellen dat anderen niet die 110 procent gaven die hij van zichzelf eist. Maar dat eiste hij wel van al die musici. Daar zegt hij in het boek over: daar ben ik soms te hard in geweest."

Lees hier meer over het boek 'Dat is Jaap'

Biografie dirigent Jaap van Zweden gepresenteerd

Biografie dirigent Jaap van Zweden gepresenteerd

Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.

Gerelateerde podcast

Klassiek Inside

Klassiek Inside

Ster advertentie
Ster advertentie