Locaties

TivoliVredenburg

foto: ANP / KIPPA REMKO DE WAALfoto: ANP / KIPPA REMKO DE WAAL
  1. Klassiekchevron right
  2. TivoliVredenburg

TivoliVredenburg is het muziekgebouw aan de Vredenburgkade in Utrecht, ontstaan uit een fusie van Muziekcentrum Vredenburg en Tivoli Oudegracht. De opening was in 2014. Het is gebouwd op de plek van het voormalige Muziekcentrum Vredenburg, dat op de Symfoniezaal na gesloopt is. TivoliVredenburg is de thuisbasis van ons AVOTROS Vrijdagconcert en zal op 4 februari aansluiten bij de themaweek Booster Klassiek. Bekijk het programma:

Programma vrijdag 4 februari

07:00 - 09:00 - Gastcurator in de studio

Sterre Konijn

Live muziek van Sterre Konijn (zang), Raphaela Danksagmüller (duduk) en Christiaan Verbeek (piano).

👉 Meer over Sterre

10:35 - 10:55 - Teun & Teun

Programma:

Jean Baptiste Loeillet de Gant - Sonata III in G-groot, uit ‘XII Sonates à und Flute & Basse Continue’

📚 Meer over Teun en Teun

13:10 - 13:30 - Tobias Borsboom

Programma:

- Godowsky - uit Java Suite: Javaanse dans & In de Kraton
- Schubert - Moments Musicaux: deel 1 in C

🎹 Meer over Tobias

14:20 - 14:40 - Pynarello

Programma:

Geerten Feller -Sort Sol
Oene van Geel - Jig

🎻 Ontdek meer over Pynarello

15:10 - 15:30 - Pynarello

Programma:

Jeffrey Bruinsma - After Dark

📚Over Pynarello

17:30 - 17:50 - Dudok Quartet

Programma:

- Sweelinck - Psalm 90 (bew. Dudok)
- Bacewicz - uit strijkkwartet nr. 4, deel 2 Andante
- Tsjaikovski - uit strijkkwartet nr. 3, deel 2 Allegretto vivo e scherzando

🎻 Meer over het Dudok Quartet

19:00 - 22:30 - Händel oordeelt over Salomon

Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Peter Dijkstra

Shira Patchornik, sopraan (Solomon’s Queen, Second harlot)
Marie Lys, sopraan (Queen of Sheba, First harlot)
Maarten Engeltjes, countertenor (Solomon)
Fabio Trümpy, tenor (Zadok, Attendant)
Ashley Riches, bas (A Levite)

Händel - Solomon

Meer informatie (incl. libretto en programmaboekje)

Volledig blokkenschema Booster Klassiek

Blokkenschema Booster Klassiek

Blokkenschema Booster Klassiek

Achterzijde concertzaal Tivoli en zicht op park Tivoli

foto: tivolivredenburg.nl

Achterzijde concertzaal Tivoli en zicht op park Tivoli

2014 and back

In 2014 kwamen Vredenburg en Tivoli bij elkaar, maar hun geschiedenis is al veel langer vervlochten.

In 1823 opende een openbare tuin aan de Kruisstraat: Tivoli. Hier werden openluchtconcerten gegeven en in 1871 opende in de tuin concertgebouw Tivoli. Na tachtig jaar verkeerde het gebouw in slechte staat. In 1955 werd het gesloopt en opende op het Lepelenburg een tijdelijke houten concertzaal - tussen en óm de bomen. Ondertussen was besloten dat op het Vredenburg een nieuw concertgebouw zou worden gebouwd, ontworpen door Herman Hertzberger. In 1977 werd de eerste paal geslagen.

Maak 't of kraak 't

Na de verhuizing naar Muziekcentrum Vredenburg werd concertgebouw Tivoli gekraakt: Komité Tivoli Tijdelijk organiseerde er popconcerten. Maar al snel werd in Tivoli brand gesticht. Het gebouw brandde op 7 maart 1979 tot aan de grond af. Tivoli Tijdelijk vond een nieuw onderkomen in het voormalige N.V. Huis aan de Oudegracht. Na woelige begindagen gaf de Gemeente zich gewonnen: vanaf 1982 werd het nieuwe, officiële Tivoli een legaal poppodium. Tivoli aan de Oudegracht werd de thuisbasis voor concerten en dansavonden en hoofdkwartier voor festivals als Le Guess Who? en Summer Darkness.

Na een aantal proefconcerten opende Muziekcentrum Vredenburg officieel op 26 januari 1979. Prinses Beatrix en Prins Claus waren aanwezig bij de feestelijke openingstiendaagse. Naast talloze klassieke concerten heeft Vredenburg sinds dag één ook jazz, pop en wereldmuziek geprogrammeerd. Zo stonden The Rolling Stones ook op het podium van de Grote Zaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muziekpaleis

In 2004 kwam Gemeente Utrecht met plannen voor de bouw van een nieuw 'Muziekpaleis' waarin poppodium Tivoli, Muziekcentrum Vredenburg en jazzpodium SJU op zouden gaan. In 2007 sloot Muziekcentrum Vredenburg, zodat er deels gesloopt en gebouwd kon worden. De concerten werden voortgezet in Vredenburg Leidsche Rijn, bijgenaamd de 'Rode Doos'.

Exterieur van het nieuwe moderne Tivoli Vredenburg. Het muziekcentrum is voor het eerst door het publiek te bezichtigen en zal op 21 juni officieel worden geopend.

foto: ANP / KIPPA REMKO DE WAAL

De Grote Zaal.

Op 21 juni 2014 opende koning Willem-Alexander het nieuwe TivoliVredenburg. De volgens velen onmisbare Grote Zaal was bewaard gebleven. Vijf verschillende architectenbureaus hebben aan TivoliVredenburg bijgedragen: elke zaal heeft een eigen functie en karakter gekregen. Alle genres zijn bij elkaar gekomen onder één dak, in zes zalen en de vele ruimtes daartussen. In 2015 was de miljoenste bezoeker al binnen!

In en om TivoliVredenburg werd stevig doorgebouwd. In 2016 stroomde het water door de singel, langs café Het Gegeven Paard en het nieuwe restaurant Danel. In de eerste jaren volgden duizenden evenementen, een heleboel festivals en talloze hoogtepunten - denk aan Pieces of Tomorrow, onze concertseries en nog heel veel meer.

foto: Michiel Ton / TivoliVredenburg

Tivoli: i lov it.

Funfact

Het gebouw is ontworpen als een verticale stad, waarbij de verschillende concertruimtes hun eigen identiteit hebben en verbonden worden door looproutes en pleinen. De voor- en achtergevel zijn grotendeels in glas uitgevoerd, waarbij verschillende zalen voor een deel uit het gebouw steken, de zijgevel is uitgevoerd als een soort noppenstructuur met hier en daar ronde ramen. Met zijn opzet van vijf geheel verschillende zalen over negen verdiepingen is het gebouw uniek in de wereld. Het ontwerp van het gebouw is verzorgd door het architectenbureau van Herman Hertzberger en Patrick Fransen; de nieuwe zalen zijn elk door een andere architect ontworpen.

Een overzicht van de verschillende zalen:

Grote Zaal

De Grote Zaal is de Symfoniezaal van het voormalige Muziekcentrum Vredenburg en vrijwel het enig overgebleven deel van dit gebouw. De zaal is gerenoveerd en er zijn kleine aanpassingen gedaan. De verbouwing is ontworpen door Architectuurstudio HH van Herman Hertzberger, de oorspronkelijke architect van deze zaal. Dit is de zaal waar je kunt genieten van het AVROTROS Vrijdagconcert.

Ronda

De Ronda is de popzaal van het complex, met een capaciteit van 2000 bezoekers. De zaal is halfrond gebouwd, met een balkon dat vanaf de zijkanten, via de achterkant over de gehele lengte van de zaal loopt. Hierdoor staat de bezoeker vanuit alle kanten relatief dicht op het podium. Door het toepassen van speciale wandbekleding heeft de zaal een zeer droge akoestiek, wat het geschikt maakt voor de hoge geluidsvolumes van popmuziek. De zaal is ontworpen door Jo Coenen.

Pandora

Pandora is een zogenaamde cross-overzaal, geschikt voor velerlei soorten muziek en andere activiteiten. De voornaamste programmering bestaat uit dance. De zaal heeft een donkere uitstraling met een droge akoestiek en heeft twee balkons en een verhoging met ronde ramen, waardoor men over de stad uitkijkt. Onder de zaal bevindt zich een ruime, lichte foyer met een bar en rookruimte. De zaal heeft een capaciteit van 700 bezoekers en is ontworpen door NL Architects.

Cloud Nine

De zaal Cloud Nine is ontworpen met de gedachte van een jazzzaal, maar wordt in de praktijk multifunctioneel ingezet. De zaal bestaat uit drie delen: een concertzaal voor 400 bezoekers, een cafégedeelte voor 175 bezoekers en een sessieruimte voor 40 bezoekers. Het cafégedeelte, genaamd Club Nine, zou oorspronkelijk een jazzcafé worden dat 24 uur per dag geopend zou zijn. De vloer en het podium zijn in hout uitgevoerd. De zaal is ontworpen door Thijs Asselbergs.

Hertz

De Hertz is uitgevoerd als zaal voor kamermuziek. De zaal is half ovaal met twee balkons, heeft 543 vaste stoelen en is grotendeels uitgevoerd in kersenhout. Achter het podium bevindt zich een groot raam, waardoor men uitkijkt over Utrecht. Bij het ontwerp van de zaal is veel aandacht besteed aan de galm, die het geschikt maakt voor klassieke muziek en (semi)akoestische popmuziek. Boven op de stoelen is op hoofdhoogte nog een extra stukje hout gemaakt om de akoestische beleving te verbeteren. Met verschuifbare gordijnen langs de wanden kan de akoestiek eventueel nog aangepast worden. De zaal is ontworpen door Architectuurstudio HH van Herman Hertzberger en Patrick Fransen. De Hertz is de zaal van waaruit wij 4 februari de miniconcerten zullen uitzenden van onze themaweek Booster Klassiek.

Bronnen: tivolivredenburg.nl & Wikipedia

Ster advertentie
Ster advertentie