Luistertip
AVROTROS

Podcast: Valentijnsmysteries

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Podcast: Valentijnsmysteries

Valentijnsdag staat garant voor rozengeur en maneschijn. Toch? Nou, niet altijd! In drie speciale afleveringen van de podcast Klassieke Mysteries ontrafelt Ab Nieuwdorp, samen met Rebecca van der Weijde, het dramatische liefdesleven van drie componisten: Claude Debussy, Erik Satie en Giacomo Puccini. Durf jij te luisteren?

Video niet beschikbaar

Dreef Debussy zijn minnares tot zelfmoord?

Waar zijn muziek lieflijk, rustig en sferisch is, zijn zijn romances het tegenovergestelde: tumultueus en dramatisch. Na vele minnaressen trouwt hij in 1899 met zijn geliefde Lily Texier. Vijf jaar lang zijn ze gelukkig, tot Debussy verliefd wordt op de moeder van een pianoleerling. Als Lily erachter komt, besluit ze het heft in eigen hand te nemen en vertrekt ze met geladen revolver naar het Place de la Concorde in Parijs. Wat heeft Debussy op zijn geweten?

Valentijnsmysterie #1: Dreef Debussy zijn minnares tot zelfmoord? - Klassieke Mysteries

Had Satie een ongezonde obsessie met zijn geliefde?

In deze tweede Valentijns-special van 'Klassieke Mysteries' blijven Ab en Rebecca in 'la cité de l'amour': Parijs, voor het liefdesleven van componist Erik Satie. Satie was een excentrieke bohemien en zonderling, die tijdens zijn bijbaantje als cabaretpianist bij café Le Chat Noir smoorverliefd wordt op kunstenares Suzanne Valadon. De passie tussen de twee spat er vanaf, maar als Suzanne plots vertrekt, valt het sprookje uiteen. Iets wat de smoorverliefde Erik maar moeilijk kan verkroppen... Was er sprake van een ongezonde obsessie?

Valentijnsmysterie #2: Had Satie een ongezonde obsessie met zijn geliefde? - Klassieke Mysteries

Vermoordde Puccini's minnares haar concurrent?

De Italiaanse Giacomo Puccini heeft gevoel voor drama: niet alleen zijn opera’s, maar ook zijn eigen liefdesleven staat bol van de intriges en affaires. Puccini's vaste minnares Elvira beschuldigt haar geliefde van een relatie met de huishoudster, en dreigt de dame te verdrinken. De veroordeelde vrouw besluit uit schaamte vergaande maatregelen te nemen, maar na de autopsie blijkt dat het verhaal toch wat anders in elkaar steekt... Wie was dan wèl die anonieme schone aan Puccini's arm?

Valentijnsmysterie #3: Vermoordde Puccini's minnares haar concurrent? - Klassieke Mysteries

Ster advertentie
Ster advertentie