Luistertip

Mozes en het gouden kalf in podcast Scheppingsdrift

  1. Klassiekchevron right
  2. Mozes en het gouden kalf in podcast Scheppingsdrift

‘Alles waar te voor staat is verkeerd, behalve tevreden’, zegt de tegeltjeswijsheid. En zo heb je dus ook te religieus, dat vindt zelfs de Bijbel. In een nieuwe aflevering van de EO / NPO Radio 4 podcast Scheppingsdrift duiken we in het verhaal van Mozes en het gouden kalf, aan de handen van schilderijen van Emil Nolde en Marc Chagall en romans van Harry Mulisch en Jan Siebelink.

10 geboden

In deze aflevering gaat het over de stenen tafelen waarop de 10 geboden geschreven staan. Geboden, regels van wat wel en niet mag – iets wat voor veel mensen een van de eerste associaties is, als het over religie gaat. Het volk Israël is door Mozes uit Egypte geleid en zwerft nu door de woestijn, op weg naar het beloofde land. Onderweg krijgen ze de 10 geboden. Mozes gaat de berg Horeb op, om ze direct van God te horen, maar dat duurt wel lang.

Het gouden kalf: religie kan te veel kosten

Het volk maakt het gouden kalf uit verlangen naar iets tastbaars en ze offeren daar al hun gouden ringen voor op. Het monotheïsme was iets overzichtelijks; de mens hoefde niet meer bij elke boom te offeren. Maar de behoefte is naar iets tastbaars, lokaal; in plaats van onzichtbaar en universeel.

En daarnaast staat het gouden kalf voor weelde, economie, testosteron. Alles wat God niet wilde en juist wilde voorkomen met de 10 geboden. De 10 geboden zijn juist bedoeld als bevrijding: ‘je hoeft niet…’.

In deze aflevering hoor je Alain Verheij, Allard Amelink, Lieke Wynia en Marjoleine de Vos. Meer informatie over Scheppingsdrift en over deze aflevering vind je op eo.nl/scheppingsdrift.

Ster advertentie
Ster advertentie