Luistertip

In memoriam pianist Louis van Dijk

foto: Editorial / ANP Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. In memoriam pianist Louis van Dijk

Op 12 april 2020 werd bekend dat Louis van Dijk op 78-jarige leeftijd was overleden. Met zijn Louis van Dijk Trio, het ensemble Shaffy Chantant en Gevleugelde Vrienden was hij vanaf de jaren 60 een van de beroemdste jazzpianisten van Nederland. Sinds 2017 leed hij aan alzheimer.

Louis van Dijk was een klassiek geschoold jazzpianist. Hij studeerde orgel en piano aan het Conservatorium van Amsterdam en rondde zijn pianostudie cum laude af, iets waar hij altijd trots op is gebleven. Na zijn studie bleef hij zich bezighouden met het klassieke repertoire, maar dook vooral in de jazzmuziek. Hij wist beide genres te vermengen in eigen bewerkingen. Zijn hele leven heeft Van Dijk zich laten inspireren door klassieke muziek. Bach was zijn grote inspiratiebron, maar melodieën van veel grote meesters komen voorbij in zijn oeuvre.

In de jaren 60 en 70 begeleidde Louis van Dijk Liesbeth List en Ramses Shaffy in het het Shaffy Chantant. Later trad hij onder de naam Gevleugelde Vrienden op met Pim Jacobs en Pieter van Vollenhoven. Ook werkte hij veel samen met andere beroemde musici uit Nederland, zoals Daniël Wayenberg, 'Toots' Thielemans, Thijs van Leer en Cor Bakker. Van Dijk sleepte maar liefst vier Edisons, negentien gouden en drie platina platen in de wacht.

In 2011 werd slokdarmkanker bij Louis van Dijk geconstateerd. In 2018 gaf hij zijn laatste concert in Loosdrecht om zich vervolgens terug te trekken uit het openbare leven. Hij sloot daarmee een omvangrijke carrière af van 56 jaar.

Beluister zijn mooiste klassieke bewerkingen

We hebben de mooiste bewerkingen die Louis van Dijk van klassieke muziekstukken heeft gemaakt voor je op een rij gezet in deze Spotify-lijst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Louis van Dijk in 2013 (Foto: ANP).

Omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie