Meer Passiemuziek
NTR

Stabat Mater door De Nederlandse Bachvereniging

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Stabat Mater door De Nederlandse Bachvereniging

In de theatrale zeventiende en achttiende eeuw voelden componisten zich buitengewoon aangesproken door de teksten uit de lijdenstijd. Hoogtepunten daarbij vormen, naast de passies, steeds de vertoningen van het Stabat Mater, de lamentaties en de gebeden uit de Goede Week. De moderne stijl van de Barok kon goed overweg met al die diepe emoties en het leverde een staalkaart van mogelijkheden op.

Dit programma van De Nederlandse Bachvereniging maakt daaruit een indrukwekkende selectie met als hoogtepunten het beroemde tienstemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti en het bekende Miserere van Allegri.

Stabat Mater door De Nederlandse Bachvereniging

Opnamedatum

zondag 21 februari 2016

Omroep

MAX

Componisten

Domenico Scarlatti, Claudio Monteverdi, Alessandro Piccinini, Giovanni Girolamo Kapsberger, Giovanni Legrenzi, Domenico Gabrielli, Jan Baptist Verrijt, Alessandro Grandi, Antonio Lotti, Antonio Caldara, Gregorio Allegri, Cornelis Thymenszoon Padbrué

Uitvoerenden

Jos van Veldhoven (Dirigent), Nederlandse Bachvereniging

Tijdperken

Barok

Locatie

Grote Kerk, Maasluis

Gerelateerde podcast

Meer dan Matthäus

Meer dan Matthäus

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie