Musici
NTR

Duo Elias/Cordas

foto: Merlijn Doomernikfoto: Merlijn Doomernik
  1. Klassiekchevron right
  2. Duo Elias/Cordas

Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas jr. zijn beiden toonaangevende gitaristen binnen de Nederlandse en internationale muziekwereld.Bekijk het optreden van Izhar Elias & Fernando Cordas

Video niet beschikbaar

Kun je de video niet zien? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Beluister het Booster Klassiek-optreden

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over Duo Elias/Cordas

Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas studeerden allebei cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Bovendien ontvingen zij daarbij beiden een bijzondere onderscheiding. Fernando en Izhar breiden het gitaarrepertoire uit door nieuwe werken voor de gitaar te combineren en bekende composities van hun beroemde voorbeelden te bewerken.

Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas waren eind 2020 te gast bij de Klassieken en speelden muziek van hun album Schubert's Guitars.

Izhar Elias Fernando Riscado Cordas Live @ De Klassieken

Muziek van Duo Elias/Cordas

Over Izhar Elias

Izhar Elias' verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende programmering heeft hem wereldwijde bekendheid gebracht. Zijn veelzijdigheid als gitarist komt tot uiting door zijn verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, als allereerste gitarist in de geschiedenis van de prijs.

Izhar Elias behaalde meerdere prijzen tijdens diverse nationale en internationale concoursen. Elias gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië en Australië. Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Nederlands Symfonie Orkest en Het Gelders Orkest.

In april 2014 ging een bijzonder dubbelconcert in première tijdens de Zaterdagmatinee in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam: Schattenspiel, voor klassieke gitaar, elektrische gitaar en groot orkest, met en door heavy metal gitarist en componist Florian Magnus Maier.

📺 De NTR maakte een documentaire over Florian Magnus Maier: Metalgast in Concertgebouw. ⬇️

Video niet beschikbaar

In 2013 kwam de CD Adelaide, Beethoven and the guitar uit, met unieke 19e eeuwse arrangementen van werken van Beethoven. Het album kreeg 4 sterren in Trouw, het Nederlands Dagblad en Luister Magazine.

In 2009 bracht hij een wereldpremière opname uit op de cd Rossini & Giuliani: Semiramide met vroeg 19e eeuwse arrangementen van Rossini´s opera Semiramide, gespeeld op zijn unieke Guadagnini gitaar uit 1812.

Quote

Elias doet met versieringen en al, niet onder voor welke diva dan ook

Peter van der Lint van Dagblad Trouw over Rossini & Giuliani: Semiramide

Met Ensemble Cordevento, dat zich vooral richt op repertoire uit de 17e eeuw, is Elias regelmatig op tournee in Nederland, Rusland en Zuid-Oost Azië. Hij werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theater regisseurs. Zijn vernieuwende CD plus DVD Big Eye werd in Gramophone geprezen met de woorden "Wacky, irreverent and thought provoking'"

Izhar studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag bij het Groningen Guitar Duo en Zoran Dukic. In 2002 sloot hij zijn master opleiding af met een 9,5 met onderscheiding en de Nicolaï prijs. Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.

Izhar Elias beschikt o.a. over een originele gitaar uit 1812 (C. Guadagnini, Turijn), waarvan de aanschaf mede mogelijk werd gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over Fernando Cordas

Fernando Cordas concerteerde als solist en in ensembleverband in verschillende Europese landen en maakte deel uit van het wereldvermaarde ‘Trio de Cologne’, met Laura Young en Zoran Dukic. Cordas werkte samen met verschillende gerespecteerde musici en componisten, zoals wijlen Luciano Berio en György Kurtág. Hij concerteerde met orkest onder de baton van dirigenten als Michel Tabachnik, Stefan Asbury, Eduardo Portal, Marcello Bufalini and Reinbert de Leeuw.

Cordas studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, alwaar hij in 2003 cum laude, en met twee onderscheidingen zijn Mastertitel behaalde. Tijdens zijn studie was Cordas actief op verschillende muziekfestivals en volgde masterclasses bij o.a. David Russel, Hubert Käppel, Carlo Marchione, Sergio Assad, Roland Dyens en David Starobin.

Naast zijn uitgebreide activiteiten als concertgitarist is Fernando Cordas een ervaren en gerespecteerd docent die zich toelegt op het begeleiden van jong talent in het bereiken van een carrière als gitarist.
In 1999 kreeg Cordas een beurs toegekend van het Prins Bernhard Cultuurfonds om een concertgitaar te laten bouwen door luthier Nicolaas van der Waals.

In 2010 verving Fernando Cordas de wereldberoemde gitarist Pepe Romero in een uitvoering van Joaquin Rodrigo's Concierto de Aranjuez. Hierna kreeg Cordas de kans om met verschillende orkesten dit concerto uit te voeren, waaronder het Orchestre Philharmonique de Strasbourg en het Noord Nederlands Orkest. Met deze laatste werkte Cordas op 5 Mei 2012 mee aan een live uitzending van hetzelfde Concerto. De uitvoering was in het bijzijn van toenmalig Koningin Beatrix en werd bekeken door anderhalf miljoen televisiekijkers.

Vanaf 2001 doet Fernando Cordas doorlopend onderzoek naar de rol van de gitaar in de 19e eeuw. Zowel door archiefonderzoek te doen, als door arrangementen te maken van werken van grote 19e-eeuwse componisten streeft Cordas ernaar om het solo- en ensemble repertoire voor gitaar te vergroten en te revitaliseren. Zijn recente onderzoek naar een collectie Schubertliederen die de 19e-eeuwse gitarist Caspar Joseph Mertz bewerkte voor gitaar, leidde tot een samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum Den Haag en resulteerde in zijn laatste cd-project: The Poetic Guitar. Deze dubbel-cd (met hardcover boek) is in 2014 uitgekomen. Sinds september 2014 is Cordas als docent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie