NTR Opera Live
NTR

Synopsis Cenerentola (uitzending 28 december 2019)

  1. Klassiekchevron right
  2. Synopsis Cenerentola (uitzending 28 december 2019)

EERSTE AKTE
Clorinda en Tisbe, de twee jongere stiefzusjes van Angelina, bijgenaamd Cenerentola Assenpoester, doen ijdel voor de spiegel. Angelina, die het huishouden doet, zingt een liedje over een prins die de goedheid en onschuld boven de schoonheid verkiest.


Een bedelaar filosoof Alidoro in vermomming - komt aan de deur en krijgt wat ontbijt van Angelina. De stiefzusjes willen hem eruit gooien, maar een groep lakeien komt juist op dat moment met een uitnodiging van prins Ramiro: hij wil trouwen en is op zoek naar een vrouw. De prins is onderweg. De stiefzusjes roepen beiden om Cenerentola, want ze willen direct mooi gemaakt worden.
Don Magnifico, de stiefvader van Cenerentola, ontwaakt uit een droom, die hem voorspoed voorspelde. Hij is opgetogen over de komst van de prins. Terwijl de familie zich aankleedt, arriveert prins Ramiro, verkleed als zijn eigen kamerheer. Hij ontmoet Cenerentola en het tweetal wordt direct verliefd, maar Cenerentola wordt weggeroepen door de stiefzusjes.Kamerheer Dandini maakt een pompeuze entree als de prins: Don Magnifico en de stiefzusjes zijn diep onder de indruk.


Cenerentola wil ook mee naar het bal, maar mag niet van Don Magnifico, die zich gewelddadig gedraagt. Filosoof Alidoro komt echter met een codex waarin staat dat Don Magnifico drie dochters heeft: waar is de derde? Magnifico liegt: de derde dochter is dood. Iedereen vertrekt naar het bal en Cenerentola blijft achter. Alidoro keert echter terug om haar te helpen om alsnog in een mooie jurk naar het bal te gaan.


In het paleis van de prins vermaken de stiefzusjes zich met de nog altijd vermomde Dandini, terwijl Don Magnifico tot zijn grote vreugde tot keldermeester wordt benoemd.


Dandini begint wat moe te worden van de stiefzusjes. Hij zegt dat hij er maar één kan trouwen: de andere is voor zijn kamerheer. Clorinda en Tisbe kijken echter met een vies gezicht naar Ramiro: een plebejer, die willen ze niet.
De komst van een onbekende vrouw wordt aangekondigd. Ze verschijnt in een prachtige jurk. Als ze haar sluier verwijdert, valt het de zusjes en Don Magnifico op dat ze op Cenerentola lijkt. Iedereen gaat verward aan tafel.

TWEEDE AKTE


Don Magnifico koestert nog steeds hoop voor zijn dochters; hij fantaseert over hoe iedereen hem om gunsten zal komen vragen als hij eenmaal de vader van de koningin zal zijn.


Cenerentola vertelt intussen aan Dandini, nog als prins verkleed, dat ze niet van hem kan houden omdat ze verliefd is op zijn kamerheer. Ramiro is gelukkig, maar Cenerentola houdt hem op afstand en geeft hem een van haar twee armbanden. Hij moet haar opzoeken en zien wie ze werkelijk is. Dan gaat ze.
De prins ontslaat Dandini van zijn prins-taak en besluit dat hij op zoek zal gaan naar de onbekende vrouw.

Dandini is niet langer prins, maar Don Magnifico heeft dat nog niet helemaal door. Hij blijft aandringen met de vraag wie van de dochters nu de nieuwe echtgenote van de prins zal worden: Clorinda of Tisbe? Als Dandini hem vertelt wie hij werkelijk is, ontsteekt Don Magnifico in woede.
Cenerentola is weer thuis en zingt haar liedje over de verliefde prins. Don Magnifico en de twee stiefzussen komen boos thuis. Ze zijn boos over de mislukte poging om de prins voor zich te winnen. De gelijkenis van Cenerentola met de bezoekster op het feest veroorzaakt nog meer ergernis.


Een vreselijk onweer breekt los.
De prins en Dandini komen in het huis schuilen voor het noodweer. De prins herkent Angelina en zij ziet nu, dat de man van wie ze houdt de prins is. Ontsteltenis alom. De twee stiefzussen proberen Angelina weg te jagen, maar prins Ramiro accepteert geen geweld of kritiek meer jegens Angelina. Zij smeekt hem echter haar familie niets aan te doen.
Dan wordt het huwelijk gesloten tussen de prins en Angelina. Ze vergeeft haar familieleden en wil weer dochter en zuster genoemd worden. Ze is blij dat ze afscheid kan nemen van haar oude leven.
Ster advertentie
Ster advertentie