NTR ZaterdagMatinee
NTR

Wagners opera Die Walküre in een notendop

foto: NPO Klassiek / A.I.foto: NPO Klassiek / A.I.
  1. Klassiekchevron right
  2. Wagners opera Die Walküre in een notendop

Die Walküre is een opera van Richard Wagner. Het is het tweede deel van zijn operacyclus Der Ring des Nibelungen. Deze meeslepende opera speelt zich af in een wereld van goden, helden, liefde en lotsbestemming.

Het eerste deel Das Rheingold ging eraan vooraf. Na Die Walküre volgen nog Siegfried en Götterdämmerung.

Vooraf

Belangrijk om te weten voordat we starten met de samenvatting van Die Walküre: oppergod Wotan verwekte niet alleen negen Walkuren, maar ook de tweeling Siegmund en Sieglinde. De tweeling werd op jonge leeftijd gescheiden. Siegmund zoekt zijn vader. Tijdens de zoektocht valt veel rampspoed hem ten deel. Sieglinde is uitgehuwelijkt aan Hunding, een lid van een roversbende. Deze tweeling vorm de spil van deze opera.

Het begin

Een uitgeputte Siegmund komt terecht in het huis van Hunding. Hij wordt liefdevol opgevangen door Sieglinde, zonder te weten dat ze zijn zus is. Maar de rust duurt maar kort. Hunding herkent Siegmund namelijk als de voortvluchtige die hij eerder die dag opjaagde. Hij daagt hem uit voor een duel.

Sieglinde staat aan Siegmunds kant: de liefde bloeit op. Ze weten immers nog niet dat ze broer en zus zijn. Sieglinde denkt dat het zwaard Nothung hem kan helpen. Dit zwaard zit in een boom en niet iedereen kan deze bemachtigen. Siegmund is wel uitverkoren. Hij trekt het zwaard uit de stam en de tweeling vlucht samen weg.

Het lot

Maar het duel is natuurlijk toch voorbestemd. Wotan houdt van Siegmund en staat eigenlijk aan zijn kant. Alleen zijn echtgenote Fricka eist dat Wotan juist Hunding bijstaat in het duel, niet Siegmund. Waarom? De incestueuze relatie tussen Siegmund en Sieglinde is in strijd met Fricka’s waarden.

Uiteindelijk schuift Wotan de verantwoordelijkheid dan maar af op zijn dochter Brünnhilde. Zij moet zorgen dat Siegmund sterft. Alleen zij ziet de liefde tussen Siegmund en Sieglinde en besluit anders.

Woede

Dat wekt weer de woede van Wotan. Dus geen eind goed al goed. Wotan verbrijzelt het zwaard en Siegmund sterft alsnog. Brünnhilde krijgt een zware straf. Ze wordt beroofd van haar goddelijke status en Wotan brengt haar op een rots in slaap.

Wel een lichtpunt: Sieglinde leeft en is zwanger van Siegfried. En hoewel ze sterft bij de bevalling, is er daarmee wel genoeg stof voor een volgende opera.

Die Walküre wordt uitgevoerd door een keur aan internationale solisten, Concerto Köln en het Dresdner Festspielorchester onder leiding van Kent Nagano. Live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Je beluistert de opera zaterdagochtend 16 april vanaf 11 uur op NPO Klassiek.

NTR ZaterdagMatinee - Kent Nagano brengt authentieke Walküre (Akte 1)

NTR ZaterdagMatinee - Kent Nagano brengt authentieke Walküre (Akte 2)

NTR ZaterdagMatinee - Kent Nagano brengt authentieke Walküre (Akte 3)

Ster advertentie
Ster advertentie