NTR ZaterdagMatinee
NTR

Dit is de nieuwe brochure van de NTR ZaterdagMatinee 2024-2025

foto: NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is de nieuwe brochure van de NTR ZaterdagMatinee 2024-2025

Het 64e seizoen van de NTR ZaterdagMatinee is een seizoen dat uitdaagt met een artistiek en cultureel divers programma. Met een veelzijdig repertoire waarbij nadrukkelijk ook de grenzen van de klassieke canon worden opgezocht.

Avontuurlijk

Dit 64ste seizoen bevat de artistieke handtekening die je van de Matinee gewend bent. Een avontuurlijke signatuur die niet voor niets in Nederland en ver daar buiten geroemd wordt. Onder aanvoering van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, vaandeldragers van de serie, mag de luisteraar zich verheugen op maar liefst 32 concerten. Op onontdekte parels, spraakmakende concertante opera’s, klassiekers in verrassende uitvoeringen en natuurlijk op tal van nieuwe composities, vaak in opdracht verleend door de NTR ZaterdagMatinee. Uiteraard uitgevoerd door artiesten van topniveau. Met dirigenten als René Jacobs, Lahav Shani en Karina Canellakis en solisten als András Schiff, Patricia Kopatchinskaja en Pierre-Laurent Aimard.

Nieuwe series

In seizoen 2024/25 zullen naast de vertrouwde deelseries, ook twee nieuwe series het licht zien. De serie NXT GEN gewijd aan een nieuwe generatie artiesten en een tweedelige serie in samenwerking met het Holland Festival.

NXT GEN

Een nieuwe generatie makers en luisteraars geven we komend seizoen ruim baan. Zo maak je in de serie NXT GEN kennis met drie snel rijzende sterren. Allereerst de 27-jarige Amerikaanse violist Randall Goosby. Hij brengt Florence Price’s Tweede vioolconcert naar de ZaterdagMatinee, een Nederlandse première! De Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe zal ongetwijfeld de zaal betoveren met zijn muziek, maar ook met een kersvers Celloconcert van de hand van componiste en cellist Kate Moore. Ook voor het eerst in de Matinee: de jonge Noorse trompettist Tine Thing Helseth, die het nieuwe Trompetconcert van het Amerikaanse multitalent Nico Muhly in première brengt. Muhly maakt overigens ook deel uit van het IJslandse muzikantencollectief en platenlabel Bedroom Community, waaraan het openingsconcert van de serie is gewijd.

ZaterdagMatinee x Holland Festival

Samen met het Radio Filharmonisch Orkest bracht de NTR in de afgelopen jaren verschillende speciale projecten naar het Holland Festival. Die goede relatie bouwen we verder uit onder de noemer ZaterdagMatinee x Holland Festival. In het eerste concert presenteren we het grensverleggende Duitse strijkorkest Resonanz dat de even grensverleggende cellist Abel Selaocoe als stersolist meeneemt. Tijdens het tweede concert klinkt het ambitieuze project van componist Joël Bons en ‘zijn’ Atlas Orkest. Bons, gelauwerd voor zijn compositie Nomaden, schrijft een 75 minuten durend werk voor dit multiculturele ensemble dat voor deze gelegenheid uitgroeit tot een heus orkest.

Nog meer highlights

  • Grootse viering van 750 jaar stadsrechten van Amsterdam op 8 maart 2025: samen met het Koninklijk Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor in een compleet Nederlands programma.
  • Zet 14 december 2024 ook maar alvast in de agenda. Dan klinkt de wereldpremière van het oratorium van componeertalent Camiel Jansen. Een samenwerking van Jansen met Ramsey Nasr als verteller en librettist: in een werk gebaseerd op Nasr’s indrukwekkende essaybundel De fundamenten.
  • Maar allereerst het eerste concert van het seizoen met Jaap van Zweden in Wagners Der fliegende Holländer.
Ster advertentie
Ster advertentie